Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България може да има стартъп еднорог след 10-15 години

Доц. д-р Антон Герунов, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет, и Георги Къдрев, изпълнителен директор на Imagga, Бизнес старт, 05.12.2019

10:41 | 5 декември 2019

В предприемаческата екосистема у нас има оптимизъм за растеж. 17% от компаниите, участващи в проучването InnovationShip 2019 (единственото национално проучване на иновативния стартиращ, малък и среден бизнес в България ), посочват, че очакват повече от 100% растеж. 10% от тях очакват растеж с над 200%. Това са темповете, които са необходими, за да може да имаме "еднорог" (технологичен стартъп с оценка от над 1 млрд. долара) след 10-15 години. Това каза доц. д-р Антон Герунов, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Георги Къдрев, изпълнителен директор на Imagga, най-голямото предизвикателство пред това българските стартиращи компании да достигнат пазарна оценка от 1 млрд. долара е липсата на достъп до пазари. „Необходимо е и достатъчно последващо финансиране“, посочи той.

„Работната ръка у нас е на доста по-достъпни цени в сравнение с тази в Западна Европа например, но маркетинг разходите на компаниите са еднакви навсякъде. Финансирането не е единственото нещо, но със сигурност то пречи на по-агресивното развитие“.

По думите на Герунов българските стартъпи се развиват основно по отношение на дигиталната екосистема – идеята за споделена икономика, автоматизацията на процесите. „Голяма част от българските стартъпи имат умения относно обработката на големи бази данни“, добави той, като отбеляза, че немалко са и тези, занимаващи се с финанси, основно по отношение на финтех технологията.

Според експерта изоставането на България в сфери като биометрията и виртуалната реалност се дължи на това, че компаниите у нас се опитват да стъпят върху познанието на световно ниво, което не е така застъпено в тези сектори у нас.

По думите на Къдрев това не е проблем, тъй като е по-добре родните стартъпи да се специализират в дадена област. „Така или иначе българските стартъпи не могат да покрият целия спектър от това, което е най-модерно в технологиите“, изтъкна той.