В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Клъстери насърчават създаването на предприемаческа екосистема у нас

Петко Георгиев, мениджър ИКТ Клъстер Бургас, В развитие, 27.03.2019

13:34 | 27 март 2019
Петко Георгиев, мениджър ИКТ Клъстер Бургас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Георгиев, мениджър ИКТ Клъстер Бургас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националната клъстeрна конференция за 2019 г. започна вчера и днес ще обсъжда ИКТ индустрията. Дискусията е свързана с предстоящото откриване на процедурата за проектни предложения за иновационни клъстери към Министерството на икономиката, както и за това, което правят отделните клъстери в своите региони - как стимулират инвестиционния потенциал и подпомагат съответните региони. Това коментира Петко Георгиев, мениджър ИКТ Клъстер Бургас, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Трябва да обърнем внимание на човешкия потенциал, когато говорим за цифровото бъдеще на страната ни. С това е свързан и проектът ни „Осигуряване на ефективна подкрепа за предприемачество“. Самият проект има за цел да набележи млади хора с амбиции да стартират свой бизнес. Вече настъпи втората фаза на проекта. Първата бе свързана с мапинг в целия Югоизточен регион – в Сливен, Ямбол, Стара Загора, Бургас. Успяхме да небележим над 280 предприемачи с желание за собствен бизнес. От 8 април стартира втората фаза на обученията. Ние ще срещнем предприемачите с вече успели такива за обмен на съвети".

Това са проекти, които се изпълняват по оперативна програма за развитие на човешките ресурси към Министерството на труда и социална политика, уточни Петко Георгиев. "В останалите региони също се изпълняват такива проекти. Това е успешен и смислен подход за създаване на национална предприемаческа екосистема", допълни той.

Секторите, към които има най-сериозни желание, повечето са свързани с туризъм и IT, подчерта гостът. Един друг пример е създаване на виртуален бар, разкри той.

"Целта ни е да излъчим около 40 стартъпа от целия Югоизточен регион. В третата фаза на проекта ще се създаде маркетингов план. Профилът на стартиращите е най-различен – от такива без представа за финансиране, маркетингов план и анализ до такива, които са значително напреднали в своята подготовка. Министерството на труда и социална политика също би финансирало тези проекти".

Вижте целия разговор във видео материала.