Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Културното предизвикателство да създаваш бизнес в Индонезия

Виктор Кьосев, генерален мениджър на "Greenhouse" за Индонезия, Бизнес среща, 09.07.2019

21:30 | 9 юли 2019
Виктор Кьосев, генерален мениджър на "Greenhouse" за Индонезия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Виктор Кьосев, генерален мениджър на "Greenhouse" за Индонезия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Grennhouse е платформа, която предоставя две основни услуги - помага на чуждестранния бизнес да навлезе в индонезийския пазар и споделени офис пространства. В Индонезия обаче трябва да преминеш през няколко организации, което усложнява процеса. В повечето случаи наемаш компания, която да ти помогне, но не всички компании са качествени. Това разкри Виктор Кьосев, генерален мениджър на "Greenhouse" за Индонезия, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Дания, Гърция, Тайван, Индонезия, Малайзия са държавите, в които гостът живее през последните 10 години, в 3 от тях прави бизнес. "В Малайзия най-голямата акселераторската програма в Югоизточна Азия - Magic, ни приеха с една от нашите стартъп идеи, бяхме в топ 50. Направихме платформа за фотографии от района", спомена Виктор Кьосев.

В Дания комуникацията протича директно, подчерта Виктор Кьосев. "В Индонезия хората са учтиви и приятни, но отнема време да разбереш дали искат да работите заедно. Културата е такава, че семействата живеят заедно дълго време, затова те биха избрали да правят с бизнес с някого, когото познават. В Индонезия стартирахме сайт за резервация за бюджетни хотели. Те не са в нито една платформа, а са много на брой. Управлявахме над 400 хотела и над 3500 стаи. Вдигнахме нивото на обслужване, спомогнахме за привличането на повече клиенти. Пазарът обаче бе конкурентен и няколко стартъпа ни изместиха", допълни той.

"В Индонезия прескочиха етапа с компютрите и започнаха със смартфони. Със смартфоните те са много по-бързи, отколкото като работят с компютри. Ако пускаш дигитален продукт, винаги трябва да е приложен мобилно първо. Секторът на строителството там се развива добре. От друга страна, китайски финтех компании се опитват да решат проблема с липсата на банкови сметки. Културните различия и липсата на прозрачност, променливите регулации са другите рискове".