Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Собствен бизнес в България - по-добре от живот зад граница

Мартин Василев, Happy Snails, в Бизнес среща, 8.05.2018

21:30 | 8 май 2018
Мартин Василев, Happy Snails. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Василев, Happy Snails. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На България са нужни повече хора, които да имат свои бизнеси и да допринасят за развитието на икономиката на малките населени места. Това каза Мартин Василев, съосновател на проекта за създаване на ферма за охлюви „Happy Snails”, в предаването „Бизнес среща“ с водеща Таня Кръстева.

Мартин Василев е завършил програмиране в Шотландия, но предприемаческият дух, семейството и приятелите го подтикват да се върне в България.

„Смятам, че е важно човек да има собствена бизнес идея, върху която да работи и изгражда. Обикновено това носи по-голямо удоволствие /.../ Също на България са нужни повече хора, които да имат свои бизнеси и да допринасят към развитието на икономиката и на малките населени места. Защото тук доста хора завършват училище и решават да отидат в София и да работят там, защото възнаграждението е по-голямо. Но реално имат други разходи, които в столицата са много по-големи, отколкото в малките населени места. И човек, ако си направи сметка, ще види, че ако развие бизнес на родното си място, така той допринася за родния си край и не е никак зле финансово, като същевременно е близо до своето семейство и приятели“.

Идеята за „Happy Snails” се заражда докато Мартин Василев е заедно с приятелите си Денис Николов и Виктор Паришев сред природата и обсъждат идеята за създаване на собствен бизнес. Насочва ги фактът, че дядото на единия се е занимавал с охлювъдство преди време. Така тримата се залавят за проучат въпроса със създаването на фермата за охлюви.

„Установихме, че ще ни трябва доста сериозна инвестиция, тъй като 1 декар възлиза на около 20 хил. лева първоначална инвестиция, като впоследствие инвестирането е по-малко през годините. Имаме земя, която е 2 декара и искаме да започнем с 1 декар“.

Предприемачите решават, че ще вложат и собствен капитал, който обаче не е достатъчен за първоначалната инвестиция. Затова търсят инвеститор, който да им помогне. Плановете им са да се насочат както към българския пазар – ресторанти, малки заведения и големите вериги магазини, така и в чужбина - към местен прекупвач или дистрибутор, който да изкупува продукцията им.

„Иновацията (бел. ред. - във фермата) ще е, че ще въведем капково напояване и инкубатор, който ще служи за отглеждането на охлювите през студените месеци, тъй като в България периодът за отглеждане е през по-топлите месеци – между май и септември“.

Цялото интервю вижте във видеото.