Човек трябва да учи неспирно, за да бъде успешен

Веселина Генева в Бизнес среща, 22.11.2017

21:30 | 22 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Веселина Генев, управител на Консултантска къща Амрита. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Веселина Генев, управител на Консултантска къща Амрита. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-сложно е да се оцени търговска марка, интелектуална собственост и на предмети на изкуството, но е интересна и оценката на цели предприятия - да се определи стойността на дялове или на акции на едно дружество. Това каза Веселина Генев, управител на консултантска къща "Амрита" , в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. "Естествено, недвижимият имот е най-търсеното и има голямо предизвикателство при оценката на недвижим имот, защото разнообразието е огромно. Човек трябва да се учи неспирно и да продължава да се развива, да чете и търси, за да бъде адекватен във всеки един момент". 

"С течение на времето човек развива усет към стойността на различни видове имущества, към произведения на изкуствата дори, към стойността на една интелектуална собственост. Първоначално може да гледа само цифри и да няма идея в какъв диапазон може да се ориентира в стойността на едно имущество. С течение на времето все повече вижда как може да достигне до най-близката стойност, която може да бъде предложена от купувача за придобиването на това имущество". 

Когато се оценяват произведения на изкуствата се взимат за база сходни продажби, но много често експертите не могат да отгатнат каква е стойността на една картина, пластика или нещо друго, обясни Генева.

На въпроса как се оценява т.нар. полезен бизнес модел гостенката каза: "Полезният модел в бизнеса е нещо, което създател може да направи и ние го оценяваме на база какво би донесло като приходи това прилагане и другия начин е на база разходи за създаване на този полезен модел. Все повече се търсят подобни оценки". 

В каква фаза е пазарът на недвижими имоти? Купува ли се хаотично, за да вложи купувачът парите си? Достатъчно далеч ли са 2008-2009 година и увлича ли се пазара в еуфория, която може да доведе прегряване? Кога трябва да реализира идеята си един човек - когато му хрумне или след проучване? Как се преодоляват страховете, които нападат човек, когато стартира нов бизнес?