Изкуственият интелект все повече ще навлиза в компаниите

Цветан Алексиев, Сирма Груп Холдинг, Бизнес среща, 08.11.2017

21:30 | 8 ноември 2017
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект все повече ще навлиза в компаниите. Дори в един момент, и ние работим за това, ще се появят т.нар. дигитални близнаци на компаниите. Това коментира изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Примерно Сирма ще бъде съвсем скоро конгломерат както от много готини и талантливи хора, които работят в компанията, така и от изкуствения интелект, който ни помага в различни дейности. Някои от дейностите са свързани с офис асистиране, други с маркетинг, трети – с процеси“.

В бъдеще войната между корпорациите ще стане война между хора и изкуствен интелект в дадената корпорация срещу хора и изкуствен интелект от друга корпорация, смята Алексиев.

По думите му място за хората винаги ще има, защото хората притежават нещо, което машините нямат – биологично тяло. Това според него придава по-голяма стойност на всичко, което създаваме.

Изпълнителният директор на Сирма сподели, че това, което го води, е любопитството.

А що се отнася до бъдещото развитие на компанията, той заяви:

„Планираме да съберем още 20 млн.евро, за да си осъществим стратегията за фокусиране върху когнитивните технологии и изкуствения интелект. Планът е до 2021-2022 да постигнем приходи от около 100 млн. евро/долара и да се листнем на по-голяма световна борса“.