Parler се завърна в интернет след обвиненията около бунта в Капитолия

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 16.02.2021

12:06 | 16 февруари 2021
Обновен: 12:06 | 16 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

Консервативната социална медия Parler се върна в интернет след бунта на 6 януари в Капитолия в САЩ. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Облачният бизнес на Amazon.com Inc. изтегли интернет сайта на Parler от услугите си, след като стана ясно, че потребителите му са планирали и подкрепили бунта на Капитолия чрез социалната мрежа”, припомни Попов. Той отбеляза, че според Amazon Web Services Parler не е спазил правила за премахване на съдържание, което насърчава насилието, въпреки че преди това е получила множество предупреждения за липсата на ефективен контрол. 

“Участниците в бунта на 6 януари публикуваха видеоклипове oт Капитолия в Parler. По-късно някои от тези видеоклипове бяха използвани като доказателства в рамките на втория процес за импийчмънт на Доналд Тръмп”, посочи Попов.

“Базираната в Лос Анджелис компания за облачен хостинг SkySilk Inc. заяви, че поддържа Parler”.

“В понеделник сайтът за социалните медии беше периодично достъпен, като някои потребители се оплакваха, че нямат достъп до него”, отбеляза главният редактор.

“Сред потребителите на Parler са високопоставени фигури сред републиканците и консервативни медии като водещите на Fox News Тъкър Карлсън и Шон Ханити. Мнозина казаха, че са напуснали услугата Twitter Inc., която засили усилията си за борба с дезинформацията”.

Бойчо Попов добави, че сайтът остава недостъпен в Apple Store и Google Play Store, където мобилното му приложение бе забранено след бунта.

Целия коментар вижте във видео материала. 

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.