Европейските акции завършват седмицата на зелено

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 15.10.2021

15:28 | 15 октомври 2021
Обновен: 16:18 | 15 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции отбелязват най-добрата си седмица от март месец насам. Първите отчети за приходите са положителни и засилиха доверието на инвеститорите, че възстановяването продължава. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Stoxx 600 се повиши с повече от 0,3%. Почти всички сектори напредват, водени от банковите акции, акциите на ритейлърите и енергийните акции".

Акциите в региона се възстановяват, защото намалят рискове като опасенията относно сектора на недвижимите имоти в Китай и инфлацията. В същото време продължава да има предостатъчно ликвидност, но инвеститорите нямат къде да влагат ликвидните си средства. 

"Преминаваме към САЩ: Фючърсите също се повишават. Това е в резултат на прогнозите на Уолстрийт и цените на производителите в САЩ, които тази година се повишиха с най-бавните си темпове. Друга причина е спадът на първоначалните твърдения за безработица, което се отрази положително на настроенията на инвеститорите".

10-годишните американски облигации бележат ръст с 1,54%, а доларът е стабилен.

"Суровият петрол върви към печалба за осма поредна седмица, което е най-дългият период от 2015 г. насам. Основните метали се повишиха, като европейските компании за топене на метали са най-новите жертви на световната енергийна криза".

Печалбите от мед са над 10 000 долара на тон, след като свободно достъпните запаси, последвани от складовете на Лондонската метална борса паднаха до най-ниското ниво от 1974 г. насам.

"И накрая, преломният момент за криптовалутите. Bloomberg научава, че Комисия по ценните книжа и борсите е готова да позволи на първия американски биткойн фючърсен ETF да започне търгуване. Биткойн се търгува за над 59 000 долара".

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.