Несигурността за глобалния ръст и монетарната политика подкрепят щатския долар

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон,"В развитие", 29.09.2021

14:01 | 28 септември 2021
Обновен: 15:12 | 28 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Европейските акции се понижиха на фона на ръста на доходността на облигациите. Доходността по 10-годишните британските облигации надминава 1% за първи път от 18 месеца насам. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Stoxx 600 се понижи, воден от технологичния спад, а акциите на енергийните компании поскъпнаха, водени от ръста на петрола."

По думите на госта, предстоящото отваряне на Уолстрийт - разпродажбите на технологичните акции спад се задълбочава. Фючърсите се понижават и контрактите на Nasdaq се се сринали, което е сигнал, че технологичният индекс може да разшири вчерашните загуби.

"S&P500 също паднаха, а доходността по 10-годишните американски държавни облигации напредна с 6 базиснин пункта до 1,54%, докато инвеститорите оценяват началото на намаляването на изкупуванията от Фед."

Доларът достига 5-седмичен връх и записва ръст спрямо всички валути на страните от Г-10. Докато тревогите около вируса намаляват, несигурността за глобалния ръст и монетарната политика подкрепя долара.

При суровините - цената на Брент се повишава до над 80 долара за барел. Това е поредният прекрачен праг в глобалната енергийна криза заради признаците, че търсенето изпреварва предлагането.

"Goldman казват, че Брент може да стигне 90 долара до края на годината, с натрупване на дефицит на пазара. Има поскъпване и при лекия суров петрол."

Във Великобритания цените на горивата достигат 8-годишен връх, воден от паническо презапасяване на бензиностанциите, което предизвиква недостиг.

Лий Ан Геранс сподели, че предстои, че Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да говори на форум на банката днес, а утре управляващата партия в Япония избира нов лидер.