Европейските акции се възстановяват от едноседмично дъно

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 16.09.2021

14:30 | 16 септември 2021
Автор: Александра Попова

Днес европейските акции поскъпват и се възстановиха от едноседмичното дъно, а инвеститорите следят ефекта от нарастващите цени на енергията върху компаниите за комунални услуги и петролните компании. Корпоративните отчети успокояват, че растежът вероятно ще продължи. Индекът Stoxx 600 добавя 0,7%, като секторите на пътуванията и развлеченията, химическите и енергийните компании отчитат най-голямо покачване. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Миннодобивните компании са единственият сектор на червена територия. Италианският FTSE MIB се представя най-добре в Европа, а доставчикът на комунални услуги Enel се възстанови от вчерашния спад, предизвикан от регулаторните опасения на фона на европейската криза с цените на електроенергията".

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че акциите на Ryanair поскъпват с 5%, след като авиокомпанията подобри целта си за растеж. В последно време акциите в Европа загубиха импулса си, след като достигнаха рекордна стойност преди около месец, заради съмнения около силата на възстановяването и предстоящото свиване на подкрепата от централните банки.

Поглеждаме към Уолстрийт, където акциите на търгуваните в САЩ на казина, които развиват дейност в Макао продължават да поевтиняват заради все по-сериозните правителствени регулации на острова. Доларът леко поскъпва, а американските облигации нарастват докато трейдърите очакват данните за търговията на дребно за август и предварителните данни за безработицата, които вероятно ще ни дадат представа за плановете на Федералния резерв да намали стимулите, посочи Джо Ийстън.

"Петролът се търгува за 72 долара за барел, след като запасите от суров петрол в САЩ отново се сринаха и инвеститорите проследиха по-широко нарастване на цените на енергията".

Bitcoin бележи ръст с 0,9% до 48 380 долара, добави още той.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.