Европейските акции бележат нови рекорди

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 19.04.2021

14:54 | 19 април 2021
Обновен: 17:31 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции бележат ръст, като достигат до нови рекордни стойности, след като акциите на компаниите от сектора на пътуванията, минните компании и автомобилните производители поскъпват вследствие на оптимизма относно сезона на отчетите и икономическото възстановяване. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

"Индексът Stoxx 600 се повишава до рекорден връх в рамките на днешната сесия, като цикличните сектори също регистрират ръстове".

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че акциите на френския производител на авточасти Faurecia поскъпват, след като приходите за първото тримесечие надвишават прогнозите на анализаторите.

"ABN Amro Bank бележи ръст, след като кредиторът се съгласи да плати 480 милиона евро за прекратяване на холандското разследване", добави още Ийстън.

"Европейските акции се радват на завишен интерес от началото на аптил, като индексът Stoxx 600 се повишава с над 3% този месец и 11% на годишна, достигайки рекордни стойности".

"Цената на петрола остана стабилна до близо 67 долара за барел, тъй като ползите от по-слабия долар бяха компенсирани от влошаването на пандемията в ключовия вносител Индия", заяви пазарният анализатор.

"Доходността по 10-годишните американски държаевни облигации отчита спад с три базисни точки. Биткойнът намали загубите, след като се срина най-много от февруари през уикенда".

Целия коментар вижте във видео материала.