МАЕ: Увеличаването на производството от ОПЕК+ е заплаха за баланса на пазара

Намаляването на запасите ще се забави значително през първата половина на следващата година, прогнозира агенцията

17:43 | 14 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Перспективите пред петролните пазари „остават крехки“, тъй като пандемията потиска търсенето, а Организацията на страните износителки на петрол планира да увеличи предлагането през следващата година, което е заплаха за баланса на пазара, заяви Международната агенция по енергетиката, цитирана от Bloomberg. 

„Съществува риск възстановяването на търсенето да бъде преустановено от скорошния ръст на случаите на новозаразени с коронавирус в много страни“, заяви МАЕ в месечния си доклад за пазара.

В същото време пазарите ще получат допълнителни доставки през януари, когато ОПЕК и нейните партньори ще отпуснат някои от мерките, предприети, за да предотврати пренасищането. 

Плосък баланс

Балансът за първото полугодие на 2021г. остава плосък. Графика: Bloomberg

Увеличеният брой на новозаразени кара мнозина да се запитат дали ОПЕК+ ще увеличи доставките от януари. Производителите в групата също имат съмнения, твърдят нейни представители. И все пак енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруей заяви във вторник, че засега ОПЕК+ смята да продължи с увеличаването на доставките, както е планирано.

Търсенето на петрол в световен мащаб се насочи към безпрецедентен спад от 8% тази година заради икономическите последици от коронавируса. За да компенсира спада и да подсили цените, алиансът ОПЕК +, воден от Саудитска Арабия и Русия, значително намали производството.

Мерките "показаха известен успех", изчерпвайки нарасналите запаси в света през третото тримесечие със скорост от 900 хиляди барела на ден, смятат от МАЕ.

Според доклада спадът в запасите ще се забави значително през първата половина на следващата година. ОПЕК+ планира да добави около 1,9 милиона барела на ден към доставките си през януари според споразумения, постигнати по-рано тази година, когато се очакваше по-силно търснее.  

Трябва да се отбележи и изненадващото завръщане на Либия към страните от ОПЕК, след като военният командир позволи износът на петрол от страната да бъде възстановен. МАЕ очава производството на страната, която е изключена от производствените квоти, да се увеличи до 700 хиляди барела на ден през декември от 140 барела на ден миналия месец. 

Страните от ОПЕК+ имат насрочена среща за понеделник, когато ще коментират перспективите пред пазара, преди да финализират плановете си в края на ноември.