Инвеститорите очакват изявлението на ЕЦБ

Пазарен коментар на Юън Потс, В развитие, 19.04.2016

14:35 | 19 април 2016
Автор: Кирил Петков
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции са на път да достигнат най-високите си нива от януари, като Stoxx 600 в момента се покачва за седми ден от общо 8, каза Юън Потс от Bloomberg Лондон в своя пазарен коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Инвеститорите очакват изявлението на ЕЦБ в четвъртък. Икономистите не очакват допълнителни облекчения, но ще внимават за признаци за това каква ще бъде европейската парична политика".

"Междувременно имаме доста данни за европейските корпоративни печалби днес. Акциите на Roche, фармацевтичният гигант на континента се покачиха с 1,1% след като отчете 5%ръст в продажбите през първото тримесечие и нарастване на търсенето на три от неговите лекарства за рак на гърдата. Компанията се надява да разшири позициите си и с новото си белодробно лекарство и експериментален медикамент за множествена склероза, което наскоро беше одобрено в САЩ".

Акциите на L'Oreal, най-голямата козметична компания в света, достигнаха най-високите си нива за последните 7 месеца, заради отчетените тази сутрин по-високи от предвидените печалби, каза още Потс. "Компанията реализира сходен ръст в продажбите и в Северна Америка – 4,2% за тримесечието заради нарасналото търсене в Северна Америка на нейните брандове NYX и други гримове".

"Разследващите Volkswagen вероятно няма да завършат доклада си за изпитанията за емисиите на дизеловите двигатели до края на април. Това твърдят запознати пред Bloomberg. 450 работят по това разследване и преглеждат данни от над 1 500 компютъра и други устройства. От компанията заявиха, че ще коментира по-късно този месец".

Потс каза, че суровият петрол, след разочарованието от Доха и четири дневния спад в цените на петрола, днес отново се покачва. Фючърсите в Ню Йорк се повишиха с 2%, след като заради стачката в Кувейт производството спадна с 60% преди частично да се възстанови. Работниците в Кувейт протестират заради намалено заплащане и осигуровки в страната, която четвъртия най-голям производител в ОПЕК.

"Търговците на петрол очакват и данните за запасите в САЩ, които трябва да излязат утре. Анализатори, анкетирани от Bloomberg смятат, че запасите са се увеличили".

Вижте целия разговор във видеото: