Петрол: Всичко, което трябва да знаете за срещата на върха в Доха

Срещата на най-големите страни производителки на петрол за стабилизиране на цените и регулиране на световния излишък

17:45 | 15 април 2016
Автор: Магдалена Иванова
Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co
Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co

Срещата на най-големите страни производителки, които произвеждат над 60% от световния петрол ще се съберат в Доха на 17 април, за да обсъдят замразяване на производствените нива, в продължение на първото по рода си споразумение между страни от ОПЕК и страни извън картелната огранизация, с цел стабилизиране цените на петрола и регулиране на световния излишък.

Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела сключиха предварителна сделка през февруари, като се стремят да присъединят повече от световните производители и резултата от първоначалното споразумение е 40% повишаване на цените на суров петрол от дъното през февруари.

Кой ще присъства?

Четирите страни, подписали предварителната сделка, както и Алжир, Ангола, Азербайджан, Колумбия, Еквадор, Индонезия, Ирак, Казахстан, Кувейт, Мексико, Нигерия, Оман и Обединените арабски емирства ще присъства, както и вторият най-голям производител в ОПЕК, Иран който все още не е потвърдил 100% участието си.

Кой няма да присъства?

Някои от най-големите производители в света, включително САЩ, Канада, Китай, Бразилия и Норвегия. Сред 13-те страни в Организацията на страните износителки на петрол, само Либия е отказала участие. Иран е ключов играч в сделката, но участието е под въпрос, като категорично страната е заявила, че няма да се присъедини към фиксирано производство, докато не възстанови нивата от преди санкциите. Въпреки това, вероятно ще изпрати свой представител да следи от близо дискусията в Доха, Иран настоява, че няма да ограничи производството преди възстановяване изход за предварително санкции нива.

Колко вероятно е да се стигне до споразумение?

Четиридесет търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg през тази седмица са 20/20 с различно мнение дали ще има сделка.

Руското министерство на енергетика е „оптимистично“ настроено. Катар има „положителна нагласа“. Саудитска Арабия заяви, че ще ограничи производството си, само ако Иран се включи в сделката. Техеран, обяви споразумението за „абсурдно“.

Какво въздействие би имала сделката, върху цените на петрола?

Суровият петрол се покачи с близо 40% от сделката в Доха през февруари, като международният сорт Брент достигна 44.94 долара за барел на 13 април, което е 32% покачване от споразумението насам.

Ако се стигне до споразумение и окончателната сделка на 17 април влезе в сила, петрола ще надхвърли цена от 50 долара за барел, според анализаторите на Bank of America.

Замразяване на нивата на производство няма да променят фундамента и глобалния излишък, защото най-големите страни производителки Саудитска Арабия и Русия вече изпомпват на рекордни нива, на които се сключи предварителното споразумение.

За какво количество петрол става въпрос?

Производителите, които вече са потвърдили, че ще се присъединят към сделката за замразяване на производството изпомпват общо 47 милиона барела на ден. Русия и Саудитска Арабия произвеждат близо на еднакви нива през тази година, дори преди окончателното споразумение. Единадесет от членовете на ОПЕК потвърдили участие за преговорите в Доха са произвели дневно 487 000 барела под нивата от януари.

Какво ще промени сделката?

След като повечето от страните заявили участие за преговорите в Доха вече са готови да задържат нивата на производството си стабилни, много по-важно за пазара на петрол ще бъде това, което се случва в САЩ и Иран.

Намаляването на добива на шистов петрол в САЩ и намаляване на активните нефтени платформи до нива от 1930 г. Иран планира да увеличи производството си с около 700 000 барела на ден до края на тази година, като за март изпомпва 3.3 милиона барела дневно.

Какво ще означава споразумението за производителите в САЩ?

Всяка сделка, която повиши цените ще бъде "самоунищожителна", защото това ще позволи на шистовите американски производители да се върнат на пазара, което може да се случи при цена от 55 долара за барел, според анализаторите на Goldman Sachs Group Inc.

Как споразумението ще се контролира и прилага?

ОПЕК следи спазването на нивата използвайки данни за производството, предоставени от външни източници, като независими информационни агенции, танкери и тракери. Картелната организация не е изградила механизъм за мерки, които да се налагат на страните, които не спазват границите и превишават квотите на групата.

Какво се случи след миналата сделка на ОПЕК и страни извън картела?

ОПЕК има основания да се съмнява в искреността на своите партньори. Последният път, когато се сключи подобна сделка с конкурентните доставчици беше в края на 2001 г., когато Русия, Мексико, Оман, Ангола и Норвегия стигнаха до споразумение да намалят доставките си общо с 500 000 барела на ден. Половин година след сделката Русия започна да увеличава производството и единствените производствени нива, където бяха понижени бяха в Мексико и Норвегия.

Какво ще се случи, ако не се стигне до сделка?

Инвеститорите определено бяха позитивно настроени от сключването на предварителното споразумение през февруари, което се отрази на цените на петрола и пазара повиши цената до четири-месечен връх.

Ако петролните министрите не успеят да постигнат съгласие по сделката, това ще има "сериозни отрицателни последици" според Citigroup Inc. Отказа на ОПЕК да намали производство при подобни преговори през 2014 г. предизвика срив на цените на петрола над 70%

Невъзможността на картелната организация да вземе единно решение и да финализира сделката за замразяване на производствените нива, може да разочерова пазарите и цената да се срине отново под 30 долара за барел, заявиха от Saxo Bank.