Изгубиха ли централните банки инициативността си

Те трябва да поведат дебата смята Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management

16:40 | 12 април 2016
Автор: Севделина Илиева
Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Drew Angerer/Bloomberg
Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management, коментира пред Bloomberg поведението на централните банки, инфлацията в САЩ и вдигането на лихвите на фона на икономическия растеж.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Притеснявате ли се, че инфлацията ще се повиши по-бързо, отколкото смятаме – заради цените на петрола и огромен брой други фактори и всъщност централните банки ще бъдат изненадани?

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Притесняват ме две неща. Първо, потреблението е добро и същинската инфлация се повишава. Но не осъзнаваме вторичните ефекти, свързани с ниските цени на петрола и енергийните продукти. Напомпаните цени спадат и ние очакваме това да повлияе на същинската инфлация чрез тези, които потребяват енергийни продукти. Това не се случва. Нивата на същинската инфлация са нагоре, те вече са над стойностите, които Фед очаква за края на годината. Притесняват ме централните банки, защото според мен те изгубиха инициативата.

Франсин Лакуа, Bloomberg: За нормализиране?

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Трябваше да са започнали с него по-рано. Имаха възможност преди година-две и дори по-рано.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Самата Джанет Йелън винаги е казвала, че иска нормализиране, коментира го и през септември. Така че тя или се страхува от лош сценарий във връзка с растежа, или трябва да среща голям натиск от Китайската народна банка и китайските власти заради обезценяването на юана.

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Да, защото допускате, че централните банки винаги знаят какво правят.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Но се опитват.

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Да, така е, и финансовите пазари също се опитват. Предполага се, че централните банки имат повече информация от нас, което ще ги накара по-добре да интерпретират....

Франсин Лакуа, Bloomberg: Все пак там работят добри икономисти.

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Да, но това не значи, че имат по-добра информация или могат по-добре да я интерпретират. Ако това беше вярно, тогава нямаше да се стигне до финансовата криза. Страхувам се, че централните банки са изгубили инициативата за провеждане на политика, желанието за икономически дебат. Фед видимо позволява да бъде заложник на пазарите.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Говорейки за Фед – дали проблемът е в начина, по който Джанет Йелън интерпретира пазара или в мандата за инфлацията на Фед и ЕЦБ. Дали не трябва те да се насочат към някаква друга цел?

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Централните банки гледат в дългосрочен план и могат да интерпретират тази цел. Фед не отчита само инфлацията като цяло, но и същинската инфлация. Интерпретира и PCE – разходите за лично потребление. Тези показатели се повишават, но нямаме повод за притеснение. Според мен това е моментът, когато трябва да се започне със затягането на паричната политика, а не да направим една стъпка и да се уплашим.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Но защо се уплаши Йелън? Дали е заради засилването на долара?

Ричард Джефри, главен инвестиционен стратег в Cazenove Capital Management: Вероятно защото гледа твърде много какво се случва на финансовите пазари. И не само Фед, другите централни банки също го правят. Те трябва да поведат дебата и това е всъщност важното. Когато ЕЦБ обяви последната си порция облекчения, Марио Драги трябваше да каже – „Не трябва да го правим. Европейската икономика постепенно набира мощ и не трябва да предприемаме такова действие.“ Те трябва да поведат дебата в опит да създадат увереност. Но всъщност я изтръгнаха с начина, по който действаха.