Умерени ръстове в Азия

Пазарите в Япония, Австралия и Хонконг записват ръстове, а борсите в Китай и Южна Корея са затворени заради празник.

07:38 | 13 септември 2019
Автор: Иван Николов
Товарен влак със златна руда. Австралия. Photographer: Ian Waldie/Bloomberg
Товарен влак със златна руда. Австралия. Photographer: Ian Waldie/Bloomberg

Пазарите в Азия се повишават, докато инвеститорите анализират новините около търговията и централните банки.

Регионалните индекси се насочват към най-добрия си двуседмичен период от януари, докато йената върви към най-голям седмичен спад от 8 месеца, съобщи Софи Камарудин от Bloomberg Хонконг. Nikkei 225 добави 1%, но японските банкови акции се понижават за първа от 7 сесии.

Пазарите в Япония, Австралия и Хонконг записват ръстове, а борсите в Китай и Южна Корея са затворени заради празник.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред пресата във Вашингтон. 12 септември 2019. Photographer: Al Drago/Bloomberg.

Оптимизмът за търговията се повиши след като президентът Тръмп обяви готовност за ограничена сделка с Китай преди срещата на високо равнище, предвидена за октомври.

Всяко временно споразумение би отложило влизането в сила на някои мита.

Сигналите за напредък подкрепиха настроението и очакванията за нови стимули от централните банки. ЕЦБ промени насоките си за лихвите като обяви, че остават на сегашните или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлация „силно” подкрепи целта от малко под 2%.

Петролът се насочва към най-големия си седмичен спад от около 2 месеца след предупреждение към ОПЕК от Международната енергийна агенция, че се изправя пред „плашещ” излишък през 2020г.

Докато ОПЕК не обсъди задълбочаване на съкращенията на срещата си в Абу Даби в четвъртък, организацията поиска членовете й да прилагат договореното.

ОПЕК+ е изправен пред „опасно” предизвикателство на увеличение на производството на страни от Бразилия до Норвегия, което означава, че през 2020г би могло да се отчете значително повишение на запасите и натиск върху цените, обяви Международната енергийна агенция в месечния си доклад в четвъртък.

Търсенето на петрол за първата половина на следващата година ще бъде 1,4 млн барела на ден под нивата от август, обяви IEA.

Вижте видео от пазарния коментар.