Кризата в Boeing влияе силно и на авиокомпаниите

Приземяването на 737 МАХ би имало по-тежък ефект върху по-малки чуждестранни авиолинии, отколкото за американските превозвачи.

10:54 | 29 юли 2019
Приземени 737 МАХ на American Airlines. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Приземени 737 МАХ на American Airlines. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Четири месеца след принудителното спиране на полети на най-добре продавания модел на Boeing резултатите за авиокомпаниите вече са ясно видими – намаляващи приходи и печалби и несигурност в плановите графици за полетите. Southwest Airlines, най-големия клиент на 737 MAX, е заявила, че ще спре полетите от летище Нюарк в Ню Джърси от тази есен като опит да преодолее недостига на машини. Планираните за отмяна полети са до пети януари 2020 г., пише Wall Street Journal.

Докато само няколко авиомпании в САЩ са в позицията на Southwest, то на други пазари, където ръстът на пътниците се покачва драматично на годишна база, ударът е сериозен. Лоу-кост превозвачите разчитат на подобни на 737 MAX тясно-фюзелажни и по-икономични самолети. Нискотарифната flydubai, най-големият клиент на Boeing в Близкия изток с 251 поръчани и 14 доставени машини, вече е отменила 17% от планираните полети. Oman Air, която има пет приземени 737 МАХ и поръчки за още 25 броя, вече е отменила 800 полета само за месец август. Най-големият европейски превозвач, Ryanair, заявява, че очаква удар върху печалбите си за 2019 г., и съкрати наполовина предвижданията си за ръст на пътниците през 2020 г. до 3%.

„Ситуацията дава отражение върху зимните графици и плановете за 2020 г.“ казва Брендън Соби, главен анализатор на Сингапурския авиационен център.

Много от авиокомпаниите вече са ударени от повишените цени на керосина, други разходи и по-засилената конкуренция в сектора. Сега, приземяването на 737 MAX за тях е двоен удар – поръчаните (и доставените) машини са просто финансова тежест, и тези с по-малък или унифициран флот (като лоукост компаниите например) са по-малко гъвкави.

В Югоизточна Азия, един от най-бързо растящите пазари по света, също цари песимизъм. SilkAir която е нискотарифно подразделение на Singapore Airlines, предвижда намаление на броя превозени пътници. SilkAir оперира шест 737 МАХ и има още 31 поръчани. Заради приземяването им трансферът на част от по-старите машини към Scoot, друга дъщерна на Singapore Airlines компания, е спрян.

Като изход от ситуацията много превозвачи виждат в закупуването на самолети от Airbus – основен конкурент на Boeing. Саудитската Flyadeal се отказа от поръчка за 30 бройки 737 МАХ и този месец обяви, че ще закупи 30 А320neo и ще използва изцяло машини на Airbus. Flydubai също обяви, че преговаря с европейския производител за замяна на поръчаните, но недоставени МАХ-ове.

До тази ситуация се стигна, след като международните регулатори (на първо място тези в САЩ и ЕС), спряха полетите на 737 MAX заради две катастрофи в Индонезия и Етиопия. В Boeing доработват софтуера за управление на полета на самолета и ще се нуждаят от регулаторно одобрение преди повторен старт на полетите си. Очакванията са това да се случи през 2020 г., което изнерви доста от клиентите на производителя.