Енергийният бизнес в САЩ е напът да се върне 150 г. назад

Активните нефтени платформи в САЩ се насочват към историческото дъно от 1859 г.

14:19 | 3 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co
Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co

Активните сондажни платформи са само 502 на територията на САЩ, според доклада за февруари на Baker Hughes Inc., след като петролните и газови компании рязко намалиха разходите, на фона най-големият срив на цените на суровиние

Петролните фючърси се сринаха с над 70% от лятото на 2014 г., на фона шистовият бум в САЩ и решението на ОПЕК през миналата година, да премахне производствения лимит, като стратегия за увеличаване на пазарни дялове и премахване на конкуренцията с висок марж на производство.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, и страните от картела ОПЕК да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи, като резултатът е, прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ през 2015 г.

Енергийният бизнес в САЩ е на път да се върне 150 г. назад, ако тенденцията за свиване на разходите се запази, активните нефтени платформи могат да паднат под 488, което е историческото дъно от 1859 г.

Графика: изобразява броя на активните нефтени платформи в САЩ за периода 1975 - 2016 г. 

 

Бума на добив на петрол започва през 1859 г. в Пенсилвания, когато полковник Едуин Дрейк открива нефт в близост до град Titusville.

Индустрията извървява дълъг път от тогава и съвременните платформи са много по-продуктивни. Има една съществена прилика между сондажите в миналото, която е валидна и днес. Всяка активна платформа е резултат на решение за заемен капитал и настоящото понижение на броя активни платформи, показва че инвеститорите обръщат активите си в кеш.

Войната за пазарни дялове сред петролните страни производителки се разраства, придобивайки рекордни размери. Петролните титани са изправени пред глобално пренасищане от 3 милиарда барела.

Световният излишък и спада на цените на петрол, застрашават икономиките на страните-производителки и износителки на ценната суровина.

Русия и Саудитска Арабия, най-големите производителки на петрол в света, стигнаха до първото координирано предварително споразумение за противодействие на спада на цените.

Федерацията и кралството решиха да замразят нивата на производство на нефт, в близост до рекордните януарски стойности на срещата им във вторник, 16 февруари в Доха, като споразумението влезе в сила на 01 март.

Енергийната информационна агенцията (EIA) в САЩ изнесе в сряда 02 март, седмичния доклад за складовите наличности от суров петрол, които скочиха с 10 374 млн. барела през седмицата, приключила на 24 феврури, повишение с исторически връх до 518 млн барела. Предишният доклад, за седмицата приключила на 18 февруари, агенцията отчете 3.5 млн. барела. 

Сорт Брент с доставка през май (LCOK6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 14:00 ч. местно време се търгува на ниво от 36.86 долара за барел, което е 0.19% спад за търговската сесия на 03 март.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол (WTI / CLJ6) с доставка през април се търгуват в третия търговски ден от сесията през март на ниво от 34.73 долара на барел, което е 0.20% покачване за деня в 14:00 ч. и 2.80% от началото на месеца.