Паритетът евро-долар зависи от лихвите на Фед

Кит Джъкс, главен стратег, SocGen

16:01 | 8 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Евро и щатски долари. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Евро и щатски долари. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Коментар на Кит Джъкс, главен стратег, SocGen на очакванията за курса евро-долар през 2016. Интервю за Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон на 8 февруари 2016.

 

Накъде отива двойката евро-долар?

Нагоре. Очаквам паритет евро-долар тази година, ако Фед повиши лихвите поне два-три  пъти.

 

Ще го направи ли?

Накрая зимата свършва и идва пролетта. Слънцето ще изгрее и ще се върнем към кривата на Филипс, спадащата безработица и разни такива.

Но тази сутрин всичко ми изглежда безкрайно далеч.

Там е цялата работа.

В момента се намираме в среда на ниски доходности, нежелание за поемане на риск и пари, насочени към инструменти с негативна доходност като краткосрочни германски ценни книжа.

В момента еврото и йената са победители и не бих се изненадал, ако курсът евро-долар стигне до 1,15 и започне да тревожи господин Драги.

 

Какво му остана на Марио Драги? Той изненада пазарите, но май почти всичко е вече оценено. Той ще направи каквото може, но какво му остава?

Вероятно ще намери начин да остане още по-негативен. Когато сме свикнали вече, може да излезе и да купи някакви други активи и това ще има ефект.

Но имаме намаляваща възвръщаемост.

Видяхме при Япония как скокът на ЕЦБ от негативна територия преди година свали наистина еврото. А когато японците опитаха да направят същото, имаше много по-малък ефект върху йената, защото имаха дълго време слаба валута.

По-трудно става.

Той има нужда от помощ от Федералния резерв и американската икономика.

 

Нали видяхте валутните резерви на Китай - тази статистика реална ли е или нагласена? Не са ли измислени тези пари като говорим за резерви?

Две неща има при резервите.

Колкото повече мисля за това, повече се убеждавам. Колко резерви трябва да имате, за да защитавате валутата си?

В днешния свят, като имаме предвид мащаба на приток на капитали спрямо БВП на икономиките, дори и най-големите резерви не стигат.

Не вярвам да има цифра, която да реши проблема.

Второ - натрупването на тези резерви е натрупване на активи. Не забравяйте, че най-големият актив на мениджърите на резерви, които все още имат 11 трлн. долара са американските ценни книжа.

Те продават книжа, някой друг ги купува. Той трябва да продаде нещо друго, за да ги купи - високодоходни облигации, активи на развиващите се пазари.. Това е въпросът при резервите.