Слабата крона все повече тревожи шведите

Според тях централната банка създава сериозни рискове пред икономиката и покупателната способност

12:54 | 5 май 2018
Обновен: 12:54 | 5 май 2018
Шведска крона. Снимка:  Casper Hedberg/Bloomberg News
Шведска крона. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News

От икономисти до собственици на малък бизнес, шведите се притесняват за политиката на централната си банка и отражението й върху валутата на страната.

Кроната спадна с над 10% спрямо еврото от средата на миналата година, оскъпявайки значително вноса в икономика, в която малкият бизнес разчита повече на закупуването на стоки от чужбина, отколкото на експорт. Движението на валутата следва решението на централната банка да отложи излизането от отрицателните лихви. Паричните власти настояват, че трябва да бъде достигнат таргетът за инфлация от 2% преди повишаване на лихвените проценти.

Източник: Bloomberg Terminal

И след като настоящата парична политика оставя шведите по-бедни, все повече хора недоволстват.

Централната банка създава нови рискове“, коментира Андерс Екльоф, главен валутен стратег в Swedbank AB в Стокхолм. „Настоящата политика поражда инфлация, която намалява покупателната способност и генерира ръст на вносните цени в краткосрочен план, редом с притесненията за шведската икономика“.

Според Шведската федерация на бизнес собствениците около четвърт от по-малките компании в страната са вносители, а едва 10% от тях осъществяват експорт.

Слабата валута прави шведските компании по-евтина цел. Броят на сделките по сливания и придобивания в страната се увеличава с над 200% тази година, начело с компании като Victoria Park AB и Wilson Therapeutics AB. За сравнение, M&A секторът бележи понижение с 38% тази година в Западна Европа.

Междувременно политическият елит в Швеция започва да поставя под въпрос правилността на паричната политика, която води до такова отслабване на валутата.

Елизабет Свантесон, представител по въпросите на икономическата политика на опозиционната Умерена партия, коментира, че в дългосрочен план не е добре за страната кроната да се поддържа толкова слаба, колкото е сега.