БФБ може да изпрати 2016 с двуцифрен растеж

Инфраструктурно пазарът е достатъчно обезпечен, каза ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев

09:11 | 18 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) имат потенциала да изпратят 2016 със значим двуцифрен растеж, а инвеститорите ще търсят акции на компании, които раздават дивиденти, и на такива с добро и прозрачно управление. Това коментира ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Изминалата година беше трудна за борсата, но остава в историята с първичното публично предлагане на софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД, което Георгиев описа като успех за целия пазар.

„2015 ще се запомни с най-ниския оборот на БФБ за последните 13 години. Въпреки това пазарът показва, че компаниите с добър бизнес модел и управление успяват да привлекат инвеститорите“, каза Георгиев и добави, че борсата се нуждае от качествени компании.

„Инфраструктурно пазарът е достатъчно обезпечен. Разбира се, има какво да се желае. От гледна точка на електронен достъп на търговия значително превишаваме като качество на обслужване страните от региона. И като конкуренция броят на инвестиционните посредници у нас е в пъти по-голям от този в съседни държави при абсолютно идентични пазари. Това са много добри новини за потребителите, защото имат платформи за търговия, достъпни условия за търговия от гледна точка на комисиони и трансакционни разходи. Това, от което имат нужда, е да търгуват повече качествени компании“, продължи ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев обърна внимание на представянето на четирите водещи индекса на БФБ. Всички изпратиха 2015 с понижения, които продължават и в първите седмици на 2016, но с изключение на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, който бележи лек ръст от около 0,2% до средата на януари.

По отношение на очаквания ръст на индексите на БФБ през 2016 Георгиев каза, че спадът от миналата година следва да се компенсира със значим двуцифрен растеж.

Акцент в рубриката бе поставен и върху поскъпването на акциите на Булгартабак Холдинг АД и Юрий Гагарин АД. През седмицата цените им се изкачиха до най-високите си нива от пролетта на 2014 насам до 68 лв и 52,27 лв за брой, съответно.

От началото на годината осезаемо поскъпва и акцията на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. С нея са сключени и най-много сделки сред дружествата в състава на BGREIT през последните два месеца.

Георгиев смята, че 2016 ще бъде годината на дивидентните акции, на тези с нисък риск. За пример той посочи компаниите, които инвестират в земеделска земя, недвижими имоти.

Цялото интервю с ръководителя "Финансови пазари" в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев гледайте във видеозаписите: