Илиев: Wall Street обърна посоката в последните 30 минути

Американските акции с печалби след волатилна сесия в понеделник

09:46 | 12 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С големи колебания протече първата сесия за седмицата на Wall Street, коментира в ефира на Bloomerg TV Bulgaria пазарният анализатор Мартин Илиев. След като през по-голямата част от деня се задържаха под чертата, водещите индекси отвъд океана обърнаха посоката в последните 30 минути от търговията, за да затворят на положителна територия.

За пореден ден настроенията на инвеститорите се определяха от притесненията около Китай, но за разлика от предходната седмица, печалбите при потребителския и технологичния сектори успяха да компенсират срива при суровините.

S&P 500 добави една десета от процента, със силно представяне на компаниите производителки на стоки от първа необходимост. На обратния полюс обичайно остана енергийният сектор, след като големите разпродажби при суровините натиснаха цената на американският лек суров петрол до над 11-годишно дъно, или под 31 долара за барел.

Сред компаниите от енергийния сектор беше и най-големият губещ за сесията. Freeport-McMoRan Inc потъна с 20% до най-ниските си нива от 15 години насам. Цялата група пък изтри 2,1 на сто за сесията.

Позитивните настроения на Wall Street бяха продиктувани и от стабилизирането на китайския юан на форекс пазара, което вдъхна надежда на инвеститорите, че обезценяването на валутата може и да не повлече със себе си разклатените икономики в региона.