Петролът може да падне до $20 заради долара

Петролът може да се понижи с 25%, според Morgan Stanley

11:31 | 11 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Бързото поскъпване на долара може да доведе до спад на петрола сорт Brent до $20 за барел, според Morgan Stanley.
Петролът може да се понижи с 10 до 25%, ако доларът поскъпне с 5%, твърдят анализаторите на  Morgan Stanley в проучване от 11 януари. Глобалното пренасищане може да е понижило цените под 60 долара за барел, но разликата между 35 и 55 долара се дължи основно на долара, според доклада.
"Като се има предвид продължаващото поскъпване на долара, ценовите сценарии от $20-$25 са възможни просто поради валутния фактор,” пишат анализаторите в доклад. “Щатският долар и нефундаментални фактори продължават да движат цените на петрола.”
Петролът се срина миналата седмица поради волатилността на китайския пазар, след като страната търсеше начин да стабилизира юана и фондовата борса. Ръст на щатския долар с 3.2% - както се предполага при една възможна девалвация на юана с 15%, може да потопи петрола с 6 до 15 процента, заяви Morgan Stanley. Ако останалите валути също реагират, поевтиняването може да е по-голямо.
Brent затвори на ниво $33.55 за барел на Лондонската ICE Futures Europe в петък - най-ниско от 2004. Спадът продължи в понеделник, когато суровината загуби 2.7% до $32.64 в 8:10 a.m. в Лондон.