Такев: 2015 беше най-лошата за борсата в последното десетилетие

Sirma доказа, че независимо от всичко капиталовият пазар е реална възможност за набиране на финансиране, коментира изпълнителният директор на БФБ

10:12 | 31 декември 2015
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2015 беше една от най-лошите години за борсата в последното десетилетие. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българска фондова борса–София Иван Такев. По думите му последните 12 месеца са били белязани от ниска ликвидност и обкръжаваща среда, която „няма как да влияе добре на инвеститорското доверие“.

Такев коментира т.нар. oт мнозина експерти „бяла лястовица“ на годината за БФБ – първичното публично предлагане на технологичната компания Sirma Group.

“Sirma доказа, че независимо от всичко капиталовият пазар е реална възможност за набиране на финансиране. Естествено, по-трудно е отколкото преди 5-6 години, но това е напълно нормално предвид текущата ситуация. Механизмът обаче работи и Sirma ясно го доказа“, отбеляза Иван Такев.

Според изпълнителния директор на БФБ–София технологичният разработчик няма да е последната IT компания, която ще се реши да стъпи на борсата. „Ще видим и други технологични IPO-та на борсата през следващата година“, отбеляза Такев.