AI манията се сблъска с реалността, докато Nvidia пада най-много от януари

Nvidia падна с 5,7% в сряда, най-много от 30 януари, след като производителят на чипове за кратко достигна пазарна капитализация от $1 трилион през седмицата

10:57 | 1 юни 2023
Автор: Кърт Шослер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите, обхванати от бързия възход на темата за изкуствения интелект, получиха бърза доза отрезвяване, тъй като акциите на Nvidia Corp. и други основни играчи спаднаха след силното рали.

Nvidia падна с 5,7% в сряда, най-много от 30 януари, след като производителят на чипове за кратко достигна пазарна капитализация от $1 трилион по-рано тази седмица. Ръстът на акциите от над 250% от дъното през октомври вероятно предостави привлекателна възможност за прибиране на печалби. Фирмата за софтуер за изкуствен интелект C3.ai Inc. падна с 9% поради разочароващи перспективи за продажби, намалявайки печалбата си за годината до малко под 260%.

Тази година Уолстрийт беше обсебен от всичко, свързано с изкуствения интелект, като прогнозата за рязък приход на Nvidia добави гориво към бясното рали. Но високите оценки са причина за предпазливост във все още зараждащата се индустрия.

Пукнатини се появиха и в Азия, като оценките на трима доставчика на Nvidia се охладиха след големи печалби през май. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. падна за трети пореден ден, докато листнатата в Токио Advantest Corp. и южнокорейската SK Hynix Inc. са малко променени през последните две сесии.

Очаква се Nvidia да бъде основният бенефициент на вълната от търсене на генеративен AI като ChatGPT. Това остави някои да се чудят дали най-ценният производител на чипове в света сега не е твърде скъп.

Дори след последния си спад, акциите се търгуват на 23 пъти повече от очакваните продажби за текущата година. Това се сравнява с по-малко от 15 пъти както за Lattice Semiconductor Corp., която има втората най-висока оценка на Philadelphia Semiconductor Index, така и за C3.ai, производителя на софтуер с малка капитализация, чийто борсов тикер е „AI“.

Верните на AI обаче едва ли ще бъдат разклатени от няколко дни на спад. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан, чието лично състояние е нараснало с 20 милиарда долара тази година според данни, събрани от Bloomberg, казва, че компаниите, които отказват да се възползват напълно от възможностите, предоставени от AI, „ще загинат“.

Nvidia има 49 препоръки за покупка, повече от всички, освен четири акции на Nasdaq 100. Нейните акции видяха разпространение на бичи залози на пазара на опции, с най-висок обем на търговия в сряда с оценки за юли от $500 и $550, които заложиха на 32% и 45% нарастване съответно през следващите седем седмици.

„В настоящия момент бумът на AI премества финансовото състояние на една компания: Nvidia“, пише Адам Крисафули от Vital Knowledge в бележка до клиентите. „Всяка компания на планетата говори за начина, по който играе с AI, но само Nvidia показва стъпаловидна промяна в отчета за приходите си поради технологията.“