Производителите на мед се противопоставят на по-високите данъци в Чили

Чили разполага с най-големите запаси от мед

13:04 | 30 юли 2022
Обновен: 15:01 | 30 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Производителите на мед се противопоставят на предложеното от Чили преразглеждане на данъчното законодателство, като Anglo American Plc посочва, че се нуждае от по-голяма регулаторна яснота, преди да пристъпи към големи инвестиции, съобщи Bloomberg.

Пакетът от данъчни мерки, представен от администрацията на президента Габриел Борич по-рано този месец, ще увеличи ефективната данъчна ставка с 10% до 15%, заяви Стивън Пиърс, ръководител на финансовия отдел на базираната в Лондон Anglo American Plc.  Така законоустановената данъчна ставка в Чили ще се вдигне над 50%.

"Това е значително увеличение за всички", каза Пиърс. "И естествено, това ще се отрази на нашето мислене както заради промяната, така и заради абсолютните суми, по отношение на това как бихме искали да инвестираме капитал в страната и проектите”.

Часове по-късно ръководителите на Lundin Mining Corp. заявиха пред анализатори, че разглеждат законопроекта като "първо предложение", което ще изисква повече обсъждания. Индустрията твърди, че реформите в този им вид ще увеличат несигурността при вземането на инвестиционни решения, необходими за запълване на недостига на световно предлагане, тъй като търсенето се увеличава в условията на преход към чиста енергия.

Въпреки че Чили разполага с най-големите запаси от мед, качеството на рудата непрекъснато спада, което означава, че компаниите трябва да доставят повече материал, за да произведат същото количество, което води до повишаване на разходите. 

Със сигурност нито една от фирмите не ограничава разходите си, като възможността за по-високи данъци далеч не е единственото съображение. През май чилийските регулатори, отговарящи за околната среда отхвърлиха голям проект в мините на Anglo в Лос Бронсес в планините над Сантяго.

Въпреки това Anglo е уверена, че ще премине успешно през процеса на издаване на разрешителни, заяви главният изпълнителен директор Дънкан Уанбалд. Освен този проект, Anglo също така разглежда възможността за преминаване при работата си в Чили към автоматизирани превозни средства, захранвани с водород.

"Както за всяка страна, в която работим, така и за тази се изисква относително стабилна среда, както във фискално, така и в политическо отношение, за да можем да разпределим капитал по смислен начин", каза Уанбалд.

Правителственият законопроект включва 1-2% данък върху продажбите за компаниите, които произвеждат от 50 000 до 200 000 метрични тона мед годишно, и 1-4% за тези, които произвеждат повече от 200 000 тона. Вторият компонент е плъзгаща се скала между 2% и 32% върху печалбите, която зависи от цените на медта. Ако бъдат одобрени, промените ще влязат частично в сила през 2024 г.