Stoxx 600 изтри ръстa от началото на деня и се търгува без особена промяна

Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 09.12.2021

14:45 | 9 декември 2021
Обновен: 14:58 | 9 декември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции са стабилни. Трейдърите преценяват оптимизма, че ваксините ще бъдат ефективни срещу новия вариант на ковид на фона на тревогите за икономическия ръст. Stoxx 600 изтрива по-ранните ръстове и се търгува без особена промяна, воден от имотния, здравния и телекомуникационния сектор. Енергийните акции поевтиняват. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"При отделните компании акциите на UniCredit поскъпват с 8.4%,което е най-големият ръст от ноември 2020 г., след като италианският кредитор каза, че ще върне поне 16 млрд. евро на акционерите до 2024 г. Акциите на най-големия търговец на облекла в Полша LPP и на L’Oreal също поскъпват".

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на новия вариант на вируса, включващи задължителни зелени сертификати и препоръка за дистанционна работа. Според Bloomberg Economics това ще струва на икономиката около 2 млрд. паунда - $2.6 млрд долара на месец.

"Британският паунд падна на едногодишно дъно, след като Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръст на лихвата във Великобритания заради несигурността от Омикрон. В момента паунд-долар е 1.32. В Азия акциите поскъпнаха, въпреки че китайските Evergrande и Kiasa Group официално са в дефолт по дълга си в долари".

Към предстоящото отваряне на Уолстрийт. Договорите се понижават, след като S&P 500 и технологичният Nasdaq 100 разшириха ралито. Доларът поскъпна, а американските държавни облигации се понижават. Доходността по 10-годишните американски облигации бележи спад с 2 базисни пункта до 1.50%

При суровините - петролът бележи спад след тридневен ръст, докато трейдърите оценяват смесените сигнали как Омикрон може да се отрази на търсенето на горива. Брент се търгува в момента под $76 за барел.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.