Петролната война придобива нови измерения

Петролните титани са изправени пред нов враг (3 млрд. барела излишък)

17:17 | 2 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
Петролна сонда: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Петролна сонда: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Войната за пазарни дялове сред петролните страни производителки се разраства, придобивайки рекордни размери. Петролните титани са изправени пред глобално пренасищане от 3 милиарда барела. 

Конкуренцията на Саудитска Арабия и ОПЕК в борбата за пазарни дялове, с производителите на шистов петрол от САЩ и втория по-големина производител на петрол, Русия се сблъскват с нов глобален проблем, който срина цените на суровината с над 70% от юни 2014 г. 

Материалните запаси ще продължат да се натрупват до края на 2017 г., според прогнозите на Международната енергийна агенция (EIA) и стабилизиране на пазара от световното пренасищане може да отнеме години.

Графика : изобразява балансирането на пазара, чрез регулиране на производството до 2021 г. 

Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар обявиха миналия месец на срещата в Доха, че са готови да замразят производствените нива на стойности от януари, при условие и други страни износителки на петрол се присъедиянт към споразумението.

Най-големите производителки на петрол в света, стигнаха до първото координирано предварително споразумение за противодействие на спада на цените. Федерацията и кралството решиха да замразят нивата на производство на нефт, в близост до рекордните януарски стойности на срещата им от 16 февруари в Доха.

Според доклада на Международната Енергийна агенция, Саудитска Арабия е произвела 10.2 милиона барела дневно през януари, малко под рекордните 10.5 милиона барела на ден, през юни 2015 г. Русия, отчита производство от 10.9 милиона барела на ден през същия месец, рекордно ниво след разпадането на СССР. Венецуела изпомпва 2.4 милиона барела на ден и Катар e произвел 680 000 барела.

Генералният секретар на ОПЕК, Абдула ел Бадри в официално обръщение към страните по сделката, отбеляза че производителите на петрол трябва да "предприемат други стъпки" за справяне със световното пренасищане на петрол, дори и ако сделката за замразяване на нивата на производство е успешна.

Координирано намаляване на производството "не се случва", заяви Саудитският министър на петрола, Али Ал-Наими на конференцията на IHS CERAWeek в Хюстън на 23 февруари. Сделката за замразяване на нивата на производство, не е стъпка за намаляване на натрупалият се излишък.

Министърът на енергетиката на Русия, Александър Новак заяви във вторник 01 март, че е "критичен" момент за страните производителки на петрол да подкрепят замразяването на производствените нива на петрол, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства в същото време заяви, че " всички страни производителки трябва да се движат към замразяване на производството, независимо дали се харесва или не", в подкрепа на ниските цени на петрола.

Петролните фючърси се сринаха с над 70% от лятото на 2014 г., на фона шистовият бум в САЩ и решението на ОПЕК през миналата година, да премахне производствения лимит, като стратегия за увеличаване на пазарни дялове и премахване на конкуренцията с висок марж на производство.

Графика: изобразява рекордното натрупване на петролни запаси в хиляди барела (над 3млрд. барела)

 

Исторически погледнато, връщайки се към кризата през 1998-1999 г., цените на петрола не преставаха да падат, въпреки че страните от ОПЕК намалиха производството през март и след това през юни 1998 г. Цените продължиха да падат, докато излишъка не се сви значително и цените на петрола паднаха под 10 долара за барел през декември.

Графика: Сравнение на цената на петрола и запасите през 1998 г. (цените падат до регулиране на излишъка)

 

Tърговската сесия през първия ден на март, европейксият Брент фючърс в Лондон достигнаха двумесечен връх на цена от 37.25 долара за барел, на фона споразумението между Русия и Саудитска Арабия за замразяване на нивото на добив от януарските стойности, с цел ограничиване низходящата тенденция на цените на петрола и влиза в сила от 01 март.

Американския петролен институт (API), изнесе на 01 март в 23:35 ч. доклада за петролните запаси в САЩ за седмицата до 26 февруари, които се повишиха с 9.9 млн. барела до нов исторически връх, надвишавайки съществено прогнозите на анализаторите за повишение с 2.25 млн. барела, което изпрати цените на ценната суровини в червена теритиория. 

Правителственият доклад на Международната Енергийна агенция (IEA) ще излезе в сряда, 02 март в 17:30 ч., като предишният доклад изнесен на 24 февруари показа повишение до 3.502 милиона барела. Очаква се голяма волатилност на пазарите, като анализаторите прогнозират значително повишение в производството, поради сключеният пакт в Доха, който влезе в сила на 01 март, като американските производители би трябвало да компенсират намаленото производство през последните месеци, на фона замразяването на производствените стойности.   

Фючърсите на американският лек суров петрол (West Texas Intermediate) с доставка през април (CLJ6) се търгуват на ниво от 34.11 долара за барел, което е спад с 0.84% на дневна база в 17:00 ч. местно време.