UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

FoodOBox - новият живот на храната

FoodOBox, първата компания в България, която се бори с разхищението на храната, UpDate, 19. 09. 2021г.

20:06 | 19 септември 2021
Автор: Михаил Митев

FoodOBox e първата компания в България, която се бори с разхищението на храната. Основната мисия на тримата млади предприемачи, захванали се с тази дейност, е да се изхвърля по-малко храна.

Първоначалната идея за този тип бизнес идва от Джейн Димитрова, която е на мнението, че проблемът е комплексен и съдържа вреди за околната среда. 

“Когато 1 кг храна се разхити, това означава, че се погубват ресурси за нейното производство. Вода, човешки труд и транспортна дейност. Пресметнали сме, че 1 кг спасена храна, се равнява на 2,5кг по-малко вредни емисии от въглероден диоксид в околната храна.” 

Идеята е базирана на вече съществуващ успешен бизнес модел, който е разпространен в няколко държави в Северна Европа и САЩ. Джейн в Италия е видяла е как функционира бизнесът отвътре, тъй като се е занимавала с продажби, и благодарение на придобития опит, с нейните колеги, са адаптирали идеята на българския пазар. 

1/3 от седмичния пазар се изхвърля. Неизползваната храна в световен мащаб, според СЗО е 1,3 млрд. тона. В същото време 690 млн. души гладуват. 

Затова по думите на гостите, хората са доста отворени към подобни инициативи и за три месеца над 50 бизнеса са се присъединили към тях, както и над 2000 потребители използват приложението.

FoodOBox са спечелили грант от 10 000 евро и това е първото външно вливане на пари, а всичко останало е на техни разноски. Бизнес моделът е базиран на обем от продажби, който им носи приходи. В началото всеки един от тримата е вложил около 15 хил. евро.

Велин Керков споделя, че в момента усилено търсят финансиране от фондове или ангел инвеститори. Стартиращата компания търси 200 хил. евро при неназована засега оценка, които ще бъдат инвестирани в маркетинг и продажби. За привличане на партньори и достигане до повече потребители и развитие на продукта. По техните думи, ако всичко е наред, в края на 2022 г. компанията планира да излезе на печалба.

Следващата крачка, която обмислят да направят е да интегрират възможност за даряване на закупените през платформата продукти, които са в излишък. 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.