UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Недостигът на чипове вероятно ще продължи до началото на 2022 г.

Марк Бирон, гл. изпълнителен директор на Melexis

19:45 | 26 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Не виждаме края на кризата с чиповете от перспективата на Melexis. Вярваме, че ще продължи през 2021 г., а вероятно и до началото на 2022 г., защото ще отнеме време за намирането на точния баланс между търсенето и доставките. Очевидно всички по веригата полагат много усилия, увеличават доставките, има много и скъпи инвестиции. Но е нужно време, за да видим резултата от тези инвестиции. Това каза Марк Бирон, новият главен изпълнителен директор на Melexis пред Елена Кирилова в ефира на предаването „UpDate“.

„Икономическият ефект все още не е оценен. Все още не знаем, но със сигурност много хора са засегнати, личният живот на много хора е засегнат, защото не намираме стоките, не намираме оборудването. А когато намерим оборудването, много често то е по-скъпо от обичайната си цена. Всичко това влияе върху цената, която хората трябва да платят, за да купят нещо“, поясни той.

Марк Бирон разказа и за новите начинания на Melexis в сферата на гейминга. Според него това е нарастващ пазар и в компанията имат желание да допринесат за развитието му.

Ще дам пример - имаме умен драйвър за охладителя. Тези вентилатори са много важни за охлаждането на компютъра. Модерните игри консумират много енергия и им е нужно охлаждане. Това е важна част от оборудването, защото геймърът не иска шумът да му пречи, което значи, че охладителят трябва да вдига малко шум“, отбеляза той.

Бирон сподели, че България е особено важна локация за бизнеса на компанията, тъй като е една от производствените им локации. Melexis прави много иновации, голяма част от които са разработени именно в София. Например - от 11 продуктови линии в компанията, 3 от тях се разработват в София.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички предавания "UpDate" можете да гледате тук.