UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Acronis ще инвестират 15 млн. долара в българския бизнес

Станислав Протасов, президент и съосновател на Acronis, “UpDate”, 05.06.2021

20:00 | 5 юни 2021
Обновен: 14:46 | 7 юни 2021
Автор: Надя Манова

Acronis ще инвестира 15 млн. долара в развитието на инфраструктурата и служителите за бизнеса си в България. Това е част от набраните 250 млн. долара в третия кръг на финансиране, което компанията завърши тази година, като достигна обща оценка от  2.5 млрд. долара. Това заяви Станислав Протасов, президент и съосновател на Acronis, в интервю с Бойчо Попов в предаването UpDate.

„От CVC имат огромна увереност да изпълним своята стратегия и я одобряват. С тези пари ще се постигне възможно най-голям растеж и реализация на изключително успешен изход за компанията, независимо дали това ще стане чрез IPO, сделка за сливане и придобиване или по друг начин“, коментира Протасов.

Гостът обясни, че парите ще бъдат използвани основно за увеличаване на броя на офисите им в държавите, в които имат центрове за данни, както и  за изграждане на собствена кибермрежа и подобряване на  технологичните възможности.

"Планирали сме няколко придобивания - ако погледнете последните сделки, които направихме, увеличаваме партньорската мрежа,  технологични сегменти и развойна дейност", коментира Протасов.

„И тъй като искаме да усъвършенстваме и развиваме продуктите си възможно най-бързо, продължаваме с плановете си за разрастване и на българския ни офис, като в един момент се оказваме с 1000 инженери“, каза Протасов.

Наличието на добре подготвени кадри и данъчната система са едни от привлекателните черти на България за развитие на бизнеса, смята Протасов и прогнозира, че конкуренцията за специалисти ще се увеличи с навлизането на нови компании в бъдеще.

Относно инвестирането в българския бизнес, гостът обясни, че са предвидили да похарчат 15 млн. долара за инфраструктура и служители. Готови сме да вложим тези пари в развитието на екипа, защото виждаме колко са добри специалистите и искаме българският офис да бъде основен за компанията, каза Протасов.

Също така стана дума за промяната на работната среда, предвид пандемичните условия.

"Не знаехме как ще се отрази пандемията на работата на нашите разработчици в България. Имаше несигурност в началото и всяка компания я усещаше. Но успяхме безпроблемно да преминем към работа от разстояние и представянето на пазарите надмина очакванията."

С преминаването на бизнеса в онлайн среда киберзащитата е станала още по-важна, коментира Протасов. "Преминаваме към архитектура на "нулево доверие", което беше очаквано развитие, но сега стана въпрос на живот и смърт. Поради новия модел на работа служителите по сигурността знаеха, че на практика не могат да вярват на никой, който работи от вкъщи. Накратко, работата се увеличи и всички трябваше да мислят за неща, за които преди не им се бе налагало“, заяви Протасов.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването UpDate гледайте тук.