UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Halo DX, която се прицелва в пазар за 180 млрд. долара

Александър Колев, ръководител на Halo DX и Юлиян Сираков мениджър, Halo DX за България, UpDate, 16.05.2021

20:05 | 16 май 2021
Обновен: 10:15 | 17 май 2021
Автор: Надя Манова

Не е изненада, че в рамките на пандемията работещите в сферата на здравеопазването и телемедицината стартъпи привличат все повече внимание. Но пък е хубаво, когато и България има пръст в тази тенденция – например като в случая с Halo DX, чиято централа се намира в Калифорния, но почти целия развоен екип е в София. Повече по темата разказват Александър Колев, ръководител на Halo DX за България и Юлиян Сираков мениджър, Halo DX за България, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов. 

Компанията използвала доста новаторски подход за разработване на пазара на диагностика, което представлява пазарна възможност от 180 млрд. долара само в САЩ и 200 млрд. долара в световен мащаб.

А новият софтуер на американския стартъп за база данни дава възможност за още по-удобен начин за достъп на данни в медицинските центрове, заявиха Александър Колев, ръководител на Halo DX за България и Юлиян Сираков мениджър, Halo DX за България в ефира на предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

„Имаме клиники в САЩ, като за наша цел си поставяме промяна на качеството на преживяване на пациентите и на компаниите, които предоставят здравни услуги в САЩ“, заяви Юлиян Сираков мениджър, Halo DX за България.

За целта компанията изкупува центрове за образна диагностика в САЩ и своите процеси. Настоящите им образни центрове генерират над 1 млн. срещи с пациенти годишно в 42 центъра, което води до изключителни количество, разнообразие и качество на данните, събрани във времето.

Колев сподели още, че американският пазар е единствен и основен пазар за Halo DX към момента.  

„Базата данните на нашите пациенти, с която разполагаме, ни дава възможност да оптимизираме услугите си“, заяви още ръководителят на Halo DX за България.

„От една страна, достигаме до пациентите чрез базата данни, с която разполагат клиниките, a от друга страна имаме достъп със специалистите, които работят с тези пациенти и съответно имаме и данните, с които служителите работят“, коментира Сираков.

„Софтуерът ни позволява да структурираме по-лесно данните“, съобщава Колев.

От компанията смятат, че изкуственият интелект ще играе основна роля в образната диагностика. Ползвайки изкуствения интелект, образната диагностика, съчетана с достъп до водещо медицинско съдържание и професионалисти, както и използването на допълнителни биомаркери, значително ще подобри резултатите за пациентите през следващите 3 до 5 години. В екипа на Halo Dx влизат водещи рентгенолози, които се възползват от задълбочено обучение в милиони изображения в комбинация с водещи клинични изследвания и допълнителни биомаркери.

Дали пък наистина решението им няма да улесни значително решението най-често срещаните здравни проблеми на световното населени, като рака на простатата, рака на гърдата, невродегенеративни заболявания и т.н.?

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването UpDate гледайте тук.