UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Спечели ли Viber от проблемите на WhatsApp?

Джамел Агауа, главен изпълнителен директор, Viber, UpDate, 20.02.2021

20:03 | 20 февруари 2021
Обновен: 20:12 | 20 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

В България не видяхме съществена промяна по отношение на активните ни потребители след скандала с WhatsApp. Това е така, защото в страните, в които имаме толкова голямо навлизане, не отчитаме нови потребители заради това, че WhatsApp има проблеми. Това заяви Джамел Агауа, главен изпълнителен директор на Viber, в предаването “UpDate” с водещ Елена Кирилова.

"Видяхме изменения в страните, в които сме навлезли по-слабо. Например в Индия, и в някои страни в Югоизточна Азия, и в Индонезия имаше ръст. Имаше повишение и в някои държави в Западна Европа, като Франция например. Но в страните от Централна и Източна Европа, като България, Сърбия, Хърватия, не наблюдавахме ръст на броя нови потребители".

По думите на главния изпълнителен директор на Viber тази година хората са използвали приложението повече спрямо предходната, а и приходите на компанията също са се увеличили, защото хората все още искат да рекламират, още искат да комуникират с потребителите.

"По наша оценка 85-90% от потребителите на смартфони в България ползват Viber. Обичаме да тестваме нови функции тук, защото хората ползват Viber за почти всичко, за всеки тип комуникация. Като цяло, в 90% от случаите, в които пускаме нова функция, я предлагаме първо в България, за да видим реакцията, защото за нас това е добър тест за останалата част от света", каза още Джамел Агауа.

Агауа коментира промените в комуникационната индустрия през последните четири години.

“Дигиталната комуникация дойде в живота ни като бомба, а сега е част от ежедневието ни”.

Той отбеляза, че темата за неприкосновеновеността и защитата на потребителските данни също става все по-чувствителна с времето.

“Хората вече са наясно с рисковете, те са много по-образовани и могат да вземат по-добри решения”.

По думите на госта 2020 г. е била предизвикателна за Viber по отношение на организацията на работата от вкъщи в 18-те страни, в които компанията има служители, както и при гарантирането, че платформата не разпространява дезинформация. “Третото нещо беше да изиграем ролята си в това дигитално прехвърляне, което се случи в някои индустрии”, посочи Агауа.

По отношение на сигурността на данните експертът отбеляза, че Viber вече е имплементирала правилата за GDPR навсякъде по света.

"Въпросът не е да не споделяш нищо, а да имаш правото да решиш за себе си какво искаш да споделиш. Ако всички имаме едни и същи ограничения, тогава можем да го имплементираме без никакъв проблем”, заяви Агауа.

Той изрази надежди през 2021 г. да бъде възстановен контактът лице в лице.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.