UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български стартъп помага за развитието на електрическата мобилност у нас

Росен Данчев, основател на Green Charger, Update, 13.09.20 

20:03 | 13 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Една от основните пречки за навлизането на електромобилите не само в България, но и в световен мащаб, е липсата на зарядна инфраструктура. Затова се роди идеята за Green Charger, който да помага за развитието на електрическата мобилност у нас като цяло. Това каза Росен Данчев, основател на Green Charger, в предаването "Update" с водещ Елена Кирилова. 

Данчев разказа, че идеята за Green Charger се е родила още през 2017 г. и отначало екипът е бил с нагласата да монтира зарядни станции. След проучване на пазара обаче, екипът установява, че липсва обединение между операторите и зарядните станции. 

"Пазарът се оказа доста фрагментиран. Този проблем искахме да решим, обединявайки операторите в една мрежа, за да може собствениците на електромобили, независимо към кой оператор имат абонамент, да могат да зареждат навсякъде на принципа на роуминга". 

По думите му в България операторите на зарядни станции не са много. "По-големите и сериозни компании, които предприемат големи стъпки в тази посока, са около 4-5", посочи той. 

Данчев каза още, че операторите са склонни на сътрудничество. 

"Нашето решение допълва и развива техния бизнес, помага за достъп до повече клиенти. Ако малък оператор, който има 10 колонки, и е част от мрежа от 200 колонки, автоматично неговите клиенти ще могат да ползват и останалите. И така достъпът до крайни клиенти е много по-голям". 

Цялото интервю вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Update" вижте тук.