UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

IBM връща служителите си в офиса на три етапа

Игор Правица, изпълнителен директор на IBM за България, Update, 04.07.20

20:03 | 5 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

IBM разви стратегически план как да върне хората си обратно в офисите. За тази цел има план от три стъпки, който вече се коментира и дори изпълнява. Това каза Игор Правица, изпълнителен директор на IBM за България, в предаването “Update” с водещ Бойчо Попов.  

“Ще изберем 10 до 15% от нашите служители – роли, за които присъствието в офиса е по-важно, за да извършват някаква физическа активност. Това ще го изпълняваме и за IBM България – сега, през юни. Това ще отнеме 1-2 месеца. На база на резултатите от този първи етап и, разбира се, на база на резултатите от обстановката и насоките, които получаваме глобално от концерна, но и на местно ниво от властите, ще преценим как да процедираме с втория и третия етап”.  

Правица каза още, че компанията преценява за всяка една длъжност дали в бъдеще е нужно да е физически в офиса или може да работи дистанционно за постоянно.  

"Не само за IBM, но и за другите компании, ще е огромна задача да преценим всички позиции. Има още нещо, на което сме свидетели по време на тази извънредна ситуация – видяхме, че представянето на дистанционно работещите служители се подобрява, макар че някои се затрудняваха. Така че имаме много работа за вършене, за да получим тази информация и да предприемем подход, базиран на данни. Но и от сега мисля, че някои от тези позиции може да останат да работят дистанционно и след пандемията”. 

Той добави, че всички служители на IBM са оборудвани с всичко необходимо – нужните инструменти за дистанционната работа, VPN достъп и всички нужни инструменти за сигурност.  

Правица смята, че всичко това не е оказало негативно влияние на бизнеса. 

“Определено предизвикателството за нас и за останалите беше как да запазим екипа си заедно и в позитивно настроение и мотивация през цялото време и в тези виртуални срещи. Но това са предизвикателства,с които всички се сблъскваме тези дни – както ние, така и бизнесите и клиентите, и семействата ни. Но смятам, че след тези три-четири месеца хората някак си успяха да преодолеят това и сега сме в тази „нова нормалност“”, каза още той. 

Целия разговор гледайте във видеото.  

Всички гости на предаването “Update” вижте тук.