UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Eleven подкрепя компании - бъдещи технологични лидери

Никола Янев, маркетинг директор на Eleven Ventures, UpDate, 06.12.2018

20:00 | 8 декември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Онова, което отличава подкрепените българските компании, избрани за подкрепа от  Eleven са талантите във всяка една от тях, които имат смелост да вярват, че един ден тяхната компания ще е технологичен лидер и да се стремят към това, а инвеститорският потенциал, наличните средства за инвестиции правят това възможно.Това каза Никола Янев, маркетинг директор на Eleven Ventures, в интервю на Елена Кирилова за предаването UpDate с водещи Бойчо Попов и Елена Кирилова.

В началото на годината Eleven обяви, че стартира нов фонд, от 6 млн. евро, за инвестиции в технологични компании, като за разлика от първия фонд е изцяло с частен, в него има над 30 инвеститори, които са предприемачи, изпълнителни директори, хора от технологичната среда, които са вече с пораснали компании, които искат да връщат обратно към средата и да помагат на други компании да се развиват, така както техните са се развили.

"Инвеститорите са хора, които са с известни с технологичните си компании, поради успешното им развитие и хора, в които технологичният сектор намира ролеви модели, подражава им и иска един ден да има компании като техните. От една страна софтуерните компании са фокусирани да правят света по-добър, от една страна, а от друга страна клиентите им да се радват на продуктите им", каза Янев.

За менторство в пълния смисъл на думата и за приемственост между компаниите в технологичния свят е абсолютно реално да се говори, каза още гостът. От една страна компаниите търсят все повече съвети за да станат по-добри от своите ментори, от друга страна все повече ментори - хора от бизнеса  и от индустрията се обръщат към предприемачите, които сега стартират за да дават своите знания обратно към страната. 

Първият фонд на Eleven Ventures вложи 12 млн. евро. в 115 компании от региона, които работят в различни индустрии.

Кои са най-обещаващите от тях, гледайте във видео материала.