UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

nPloy с потребителски ръст от 180% у нас и в Румъния, целят 300% през 2024г.

Константин Цонев, основател на nPloy, "UpDate", 02.12.2023 г.

20:02 | 2 декември 2023
Автор: Милен Симеонов

Наскоро nPloy набра финансиране в размер от 3,5 млн. лева с подкрепата на Morningside Hill и Blue Ocean Ventures, като реално това е продължение на предходния инвестиционен рунд. Ще използваме този капитал за изпълнение на маркетинг целите ни, бизнес развитието и разпространението на платформата в България и Румъния. За последната година потребителският интерес нарасна с около 180% в тези две държави, а от гледна точка на работодатели - с над 100%. През 2024 г. сме си заложили потребителите у нас и в Румъния да се увеличат с над 300%. Това коментира Константин Цонев, основател на nPloy в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

Цонев разказва, че срещат голям интерес на румънския пазар, тъй като той е значително по-различен от родния. Има много и добре развити платформи за работа, което прави конкуренцията по-голяма. Гостът допълва и че планират да стъпят на нов пазар в Източна Европа в близките две години, но все още не са взели окончателно решение кой да бъде той. Западна Европа също е в полезрението на компанията, но ще се насочат към нея на по-късен етап от развитието си.

Цонев коментира и динамичното навлизане на изкуствения интелект в пазара на труда, като в случая на платформи като nPloy той смята, че всичко е въпрос на стратегия. Ако тя е да се оптимизира максимално и да се използва дадената технология, това може да повлияе само по положителен начин.

"Ние от доста време експериментираме с изкуствения интелект. Опитите ни показват, че с негова помощ определено могат да се оптимизират много процеси."

На въпроса как би определил 2023 г. за стартъп екосистемата у нас, Цонев споделя, че я намира за доста предизвикателна поради нестабилната икономическа ситуация в целия свят, но за него това е стимул да се развиват все повече и да преминават през тези трудности. Той разказва, че поради икономическите сътресения през последните месеци се наблюдава забавяне в търсенето на кадри особено в IT сектора.

На какво се дължи този спад в IT сектора и очаква ли се да се задържи? По-склонни ли са компаниите да използват изкуствен интелект в подбора на кадри? Предстои ли нов инвестиционен рунд за компанията? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.