UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Законът за цифрови услуги предвижда нови работни места, но и разходи за компаниите

Митко Карушков, технологичен адвокат, ITechLaw Association, ''UpDate'', 03.09.2023 г.

20:05 | 3 септември 2023
Обновен: 09:44 | 5 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Има текстове в регламента за цифрови услуги, които посочват необходимостта от това дадено съдържание да бъде изрично маркирано като реклама. Необходимо е също така да бъде посочено кой е поръчал тази реклама, кой е платил за нея, да има информация как съответният получател на рекламата е бил определен като такъв и т.н. От друга страна, относно субектите, които създават рекламно съдържание, има изискване на тях да бъде вменено чрез интерфейса на съответния доставчик на посреднически услуги да декларират дали съдържанието, което правят достъпно, представлява търговско съобщение или реклама и съответно тази информация да бъде разпространена по отношение на останалите ѝ потенциални получатели. Фигурира и задължение за създаване на ''хранилище на реклама'' с определен срок за съхранение на всяка реклама, публикувана в онлайн търсачките или в онлайн платформите с доста специфични и конкретни изисквания по параметрите. Това каза Митко Карушков, технологичен адвокат, ITechLaw Association в предаването ''UpDate''  с водеща Елена Кирилова.

В ефира на предаването Карушков коментира и промените по отношение на модерация на съдържанието в платформите. Според госта измененията са по-скоро процедурни по отношение на изнасянето на правилата за модериране на достъпно ниво за потребителите, както в интерфейса, така и в общите условия. 

''Властите в отделните държави ще продължат да отговарят за мониторинга на платформите дори и централите на въпросните компании да са разположени на тяхна територия. Големите онлайн платформи минават на юрисдикция на ЕК, което означава, че този тип компании няма да бъдат регулирани при някои обстоятелства от местните компетентни органи. Във всички останали случаи местните органи ще имат досегашните си правомощия плюс тези, които се дописват в закона за цифровите услуги.''

Карушков разказва, че предвид мащаба на промените, засегнати в закона, се предвижда наемането на специални работни екипи, които да помагат на компаниите да отговорят на изискванията. Това от своя страна обаче ще създаде допълнителни разходи за предприятията.

Какви санкции са предвидени в закона при неспазване на правилата? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''UpDate'' може да намерите тук.