UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българи разработват иновативно електронно устройство срещу хъркане

Богомил Георгиев, съосновател на Repose, в UpDate, 05.03.2023

20:30 | 5 март 2023
Автор: Галина Маринова

Вярваме, че хората трябва да имат по-качествен сън. Една от причините това да не се случва с всички и на някои хора да им липсва сън е феноменът на хъркането. Около 35% от двойките имат проблем с това и около една трета от хората в отношения не могат да спят заради хъркане. Това каза Богомил Георгиев, съосновател на Repose, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. Стартъпът разработва иновативно хардуеър устройство в помощ на хората, които имат проблеми с хъркането. 

Пазарът е огромен, защото не става въпрос за конкретна държава или група, а за явление, което засяга всички хора, каза гостът. "Това е устройство с размерите на часовник, което се прикрепя към дреха и работата му се базира на научно доказан принцип - когато човек не спи по гръб, той или хърка по-малко, или не хърка въобще. Устройството вибрира тогава, когато той спи по гръб. Целта на вибрирането е да подтикне човека да смени позицията си по време на сън". 

В средносрочен план се планира да се напасне силата на вибрацията. Освен това, за да си изгради човек навик, са му нужни между 4 и 8 седмици. С времето човек си изгражда навика да не спи по гръб и устройството вече не се намесва, обясни предприемачът. "Освен идеята, която ни обединява като екип, че искаме хората да спят добре, ние, шестимата създатели, сме хора с различни профили. Аз съм фармацевт и се занимавам с клинични изследвания. Но един от другите основатели е електроинженер. Тоест, той се занимава с устройства и прототипи. Всичко правим ние - първият, вторият прототип и в момента сме на етап развитие на третия прототип". 

"Сега се тества на сравнително малък брой хора, като едновременно с това развиваме и софтуеър, който да анализира данните и да ни позволи да видим каква е взаимовръзката между позиция, работа на устройството и ниво на хъркане. Устройството се приема добре от хората, които го носят, защото е малко, но все още трупаме данни и след това те ще бъдат анализирани". 

В момента данните се запазват вътре в устройството и след това, при връзка с компютър, те биват изпращани към нас, каза още Георгиев. "В бъдеще планираме да имаме на разположение и приложение, през което чоекът, използващ продукта, да може да следи как е реагирало устройството, докато е спял". 

Имали сме оферти за подпомагане на проекта и инвестиции, но за сега се справяме сами с финансирането, сподели гостът. "В някакъв момент ще се разрастнем и когато това стане ще се нуждаем от по-сериозна финансова подкрепа, за да се развиваме по-бързо. Освен финансиране ще се нуждаем и от човек, който има експертиза в сферата на технологичните продукти или в сферата на прилагането им в здравеопазването". 

Относно конкуренцията на пазара събеседникът каза, че към момента има едно подобно устройстово, което обаче не е налично на пазара в Европа въобще. "Има едно устройство в САЩ, което освен, че е само едно, но то работи по-различно". 

Още сега, по време на тестовия период, компанията е насочила вниманието си към пазара от DACH региона - Германия, Австрия, Швейцария.

Бизнес моделът предполага събиране на приходи чрез продажба на устройството, но в средносрочен и дългосрочен план ще бъде развито и приложене, към което да бъде вързано устройството и ще се предлага премиум възможност, която ще дава достъп до допълнителни функции и ползи. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.