UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Stailor се цели в набиране на до 300 хил. евро и излизане на нови пазари

Валентин Вълев и Георги Николаев, съоснователи на Stailor, UpDate, 12.02.2023 г.

20:01 | 12 февруари 2023
Обновен: 09:18 | 13 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Stailor е български стартъп, който разработва модел, помагащ на онлайн магазините да препоръчват подходящия размер дрехи за отделните клиенти. Компанията се е насочила към български производители, които сами произвеждат дрехите си и имат таблици с размерите. На база предпочитанията, ръста и формите на тялото инструментът ѝ препоръчва най-подходящия размер на дрехите. Повече за дружеството и неговите планове разказаха Валентин Вълев и Георги Николаев, съоснователи на Stailor, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Вълев посочи, че приложението е технологично независимо от сайтовете на магазините, така че може да се интегрира с всяка платформа.

В България дружеството вече има първите си клиенти, стана ясно от разговора, а тази година планира проучване и излизане на съседни пазари, включително Румъния, Турция, Гърция. Николаев отбеляза, че те са привлекателни за компанията заради опциите за лесни доставки, възможности за маркетинг, лесната комуникация.

„Планираме да проучим първо румънския пазар – той е доста голям, има много брандове“.

Бизнес моделът на компанията, разказа Николаев, включва месечна такса, която да е стандартна и да е определена предварително. „Има и допълнителна ставка, която е в определени граници, договаря се с клиентите и е спрямо използваемостта на продукта. За първите десет български бранда имаме преференциални условия“, добави той.

„Все повече хора предпочитат да пазаруват онлайн, виждайки дрехите, които биха им станали. Така магазините могат да предлагат такива дрехи и се дава възможност на клиентите да закупят това, което търсят“, коментира Вълев.

Според него това е полезно за магазините, тъй като те  също така могат да вземат решения спрямо търсенето и така да се оптимизира производството.

По думите на гостите компанията е стартирала със собствено финансиране и капитал от 25 хиляди евро от Innovation Capital.

„В момента предстои да търсим следваща инвестиция от 200 и 300 хиляди евро за развитие на нов етап на продукта и излизане на нови пазари“.

Гостите посочиха, че вече водят разговори на местно ниво, за да видят какъв е интересът, както и с инвеститори и акселератори в Италия и Франция.

Вълев отбеляза, че компанията експериментира и с изкуствения интелект.

„Изкуственият интелект може да помогне относно това как ще стои дрехата на човека.  Може да намали връщанията… Може да е полезен като съветник за това как да се поддържа дрехата спрямо материята, което може да помогне да се намали вредния отпечатък от т.нар. бърза мода“.

„Водим разговори и с Viber за интеграция на технологията под формата на канал, все още не е готово, това е страхотна възможност в нашия край на света“, казаха още гостите.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.