UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как стартъп помага на лозари да пестят разходи при производството на вино

Благой Анастасов, съосновател на Bewine, в "UpDate", 10.07.2022

20:05 | 10 юли 2022
Обновен: 13:10 | 11 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Bewine сме софтуерна компания, която запознава техническия свят със света на лозарството. Връзката се случва трудно, защото реално езиците са различни, но ние имаме технически знания, знаем части от лозарството и решихме да ги свържем. Това разказа Благой Анастасов, съосновател на Bewine, в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

Впоследствие разбрахме нуждата от това да имаме дълбоки познания в областта, в която искаме да помогнем. Започнахме работа с агроном, после с втори, понякога се консултираме и с други агрономи в България, които на драго сърце дават обратна връзка и искат да помогнат.

„Те осъзнават, че това е нещо, което може да помогне и на тях”.

Нашият софтуер използва данни от сензори, които са разположени в лозята. Те дават сведения за листната влажност, температурата на въздуха, влажност на въздуха, посока и скорост на вятъра. Нашата работа е да анализираме тези данни, за да дадем възможност на лозаря да вземе информирано решение кога е най-подходящото време да извърши определени операции в лозата – да я напръска, да направи резитба и т.н.

„Когато вземеш конкретно решение за действие в даден момент и то е по-адекватно от някое друго действие, по този начин се оптимизират ресурсите”.

Доскоро финансирахме бизнеса си с наши средства и спестявания, но от половин година имаме ангелско инвестиране, което много ни помага.

„Следваща стъпка за нас е да си партнираме с клиенти от Западна Европа, да взимаме данни от тях и да са тестови полета. В България вече имаме девет такива”.

Анастасов сподели, че намеренията на компанията са догодина да стъпят на първия си чуждестранен пазар.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.