UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Цената на кибератаките вече е много ниска и затова всеки е застрашен

Иван Дудин, регионален директор "Продажби", „Акронис“, в "UpDate", 14.05.2022

20:05 | 14 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Хакерските атаки са стотици на ден, макар процентът на успешните да е много малък. След нахлуването на Русия в Украйна тези атаки в цяла Европа се увеличиха, това се очакваше и се забелязва не само при този военен конфликт. В момента около 30-40% от войната се води на киберфронта. Това каза Иван Дудин, регионален директор "Продажби" в „Акронис“, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

„По време на войната кибератаките са насочени предимно към държавни институции”,подчерта Дудин.

По отношение на ситуацията в „Български пощи” гостът посочи, че това е зловреден заключващ данните вирус, който е блокирал работата на основните системи. „Български пощи” е огромна система с над 6000 устройства – сървъри и станции. За сравнение миналата седмица имаше подобна голяма атака, за която почти цяла Европа говореше, в немския гигант за коли под наем Sixt, който има около 2000 работни станции, които са в над 100 държави. Това дава представа колко голяма е системата на „Български пощи”, която трябва да се възстанови и колко много време ще отнеме това.

„Тук очевидно исканията на хакерите не са финансови, което е странно”, посочи Дудин.

Събеседникът изрази надеждите си, че най-накрая правителството ще обърне внимание, че националната сигурност и киберсигурността са напълно свързани.

Що се отнася до кибератаките, насочени срещу частни компании, събеседникът каза, че над 80% от компаниите, които дори да са успели да преживеят атаката и да са възстановили работоспособността си, в течение на една година преустановяват бизнеса си.

Кибератаките са се превърнали в бизнес и организациите, занимаващи се с това, функционират като бизнес корпорация. Те си имат, например, отдел „Продажби”, техническа поддръжка и т.н. Цената на атаките вече е много ниска, стойността ѝ е няколко долара и всеки един вече е застрашен.

„Всяка една организация може да попадне под кибератака без значение колко е богата”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.