UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Бърз растеж без големи инвестиции: български AI залага на уникалното онлайн пазаруване

Георги Георгиев, съосновател и изп. директор на Releva, "UpDate", 01.05.2022 г.

20:01 | 2 май 2022
Автор: Даниел Николов

Изкуственият интелект (AI) на Releva може да разбере какви са интересите и от какво точно може да има нужда всеки индивидуален клиент на даден онлайн магазин. AI на компанията започва да съставя профил с интересите на купувача след три-четири клика в даден магазин, като постепенно добавя нови детайли, докато може да предлага не само нови покупки, но и да предскаже кога ще бъде направена покупката. В същото време както системата, така и хората, работещи с нея, залагат изключително много на емпатията и етиката във взаимодействието с клиента, разказа Георги Георгиев, съосновател и изп. директор на Releva, в ефира на предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

"Системата може да подбере точното нещо и да го покаже на сайта или изпрати по имейл или Viber в точното време, когато си онлайн, и искаш да взаймодействаш с имейла или сайта. По този начин вдигаме ангажираността на потребителите, а те намират това, от което имат нужда - съответно вдигаме приходите на магазина."

Подобен тип инструменти използват най-големите платформи в бизнеса като Amazon и Walmart, каза Георгиев и добави, че интегрирането на системата води до бърз растеж без огромни инвестиции.

Обикновено за да се направи високотехнологичен стартъп се прибягва до заеми или рисков капитал (VC). "Ние спестяваме тази стъпка", каза Георгиев.

Макар продуктът да е фокусиран върхи продажби и маркетинг, при някои клиенти Releva помага и с процеса на разрастване на бизнеса като прогнозира продажбите на даден продукт или линия продукти за определен период. Компанията също така се стреми да улесни употребата на продукта за по-малки магазини, но и да постигне много високо ниво на персонализация на продажбите.

"Това е доста сложно заради намаленото доверие между брандовете и хората - хората не си споделят данните, с право говорят за спам. Повечето брандове пускат еднакви имейли и кампании към абсолютно всички... Това говори за липсата на желание в бранда да разбере клиента - точно този проблем се опитваме да решим."

Releva наскоро е набрала 870 хил. долара от кръг финансиране, воден от New Vision Fund 3, и ще използва средствата за разширяване на екипа и основно за растеж в чужбина. Компанията има като клиенти средни и големи магазини в България, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, каза Георгиев.

"Може би след година и половина - две смятаме да правим доста по-голям рунд. Вече ще имаме доста клиенти от чужбина, ще сме отработили как стигаме до такъв тип клиенти."

На годишна база спрямо месец март компанията е отбелязала над 800% ръст през последната година, каза Георгиев

Основата през 2019 г. компания е започнала да развива продажбите на продукта си през 2021 г. в България, възползвайки се от пандемичния ръст при онлайн магазините, като в момента работи с над 20 бранда, някои от които с десетки глобални локации.  

"Вярваме, че човек трябва първо да докаже успех на собствена територия, защото има много по-лесен достъп до хората, с които комуникира... Хората в България искат да работят с други фирми в България."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.