UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

В България има потенциал от млади компании, но те срещат трудности с финансирането

Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България, в UpDate, 30.04.2022

11:00 | 1 май 2022
Обновен: 13:54 | 1 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

SeedBlink е инвестиционна платформа, която дава възможност на инвеститори да влязат в активи, позволяващи диверсификация на техните портфейли, което няма как да се слуи, ако не са част от инвестиционен фонд. Така голяма част от тези инвеститори могат да вложат парите си в частни компании преди те да бъдат листвани на борса. Насочили сме се единствено към сегмента на технологични стартъп компании, които на свой ред търсят финансиране. Това разказа Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България, в предаването “UpDate” с водещ Елена Кирилова.

Първоначалните стъпки на компанията ни бяха в Букурещ, но в Централна и Източна Европа подобна платформа не съществува. По тази причина след отварянето на офиса в България, предстои да се разширим в Гърция и в Чехия.

„В България има много потенциал от млади компании, които обаче срещат трудности при намирането на финансиране. Традиционният и най-често практикуваният метод за финансиране в България е дълговото финансиране, но то е обвързано с обезпечение. Тук говорим за изцяло дялово финансиране на стартиращите предприятия. Те могат да предложат гениалната идея, гениални перспективи за развитие, но някой трябва да повярва в тази идея и екип”, подчерта Хаджиев.

„Депозитите, които седят в банковата система, са напълно безсмислени, те не са управлявани правилно и не носят никаква възвръщаемост. Инфлацията ги изяжда всяка секунда”, допълни събеседникът.

Стратегията ни за развитие е насочена към добавената стойност, която може да дадем на стартъп компаниите. Компанията ни е глобална, а колегите ми работят през компютрите си отвсякъде и наличието на физически офис не е от значение.

Всички фондове, с малки изключения, членуват в българската Асоциация за дялово и рисково инвестиране. Чрез нашето членство и нашите препоръки помагаме за промени, които са в полза на цялата стартъп екосистема.

По отношение на това какви технологии са най-привлекателни за инвеститорите събеседникът посочи, че сегментът на финтех технологиите кара индустрията да расте.

„Технологиите в сферата на здравето също са много интересни за нашите инвеститори”.

Войната в Украйна вече се отразява на компаниите, с които работим, някои от тях вече са наели невероятни инженери, които са преместили местоработата си, сподели Хаджиев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.