VW иска да е лидер в производството на електромобили до 2025 г.

Делът на напълно електрическите превозни средства в Европа ще се увеличи до 60% от доставките

15:16 | 16 март 2021
Обновен: 15:29 | 16 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският производител на автомобили Volkswagen планира да разшири усилията за намаляване на разходите чрез стандартизиране на ключови технологии. Концернът се стреми да ускори драстичната промяна към преминаването към електрическите автомобили, конкурирайки се с Tesla и в същото време да държи нащрек традиционни конкуренти като Daimler, предава Bloomberg

VW планира 1 милион продажби на електрически превозни средства тази година и се стреми да стане лидер в производството на електроавтомобили най-късно до 2025 г., стана ясно от изявлението на компанията във вторник. До 2030 г. делът на напълно електрическите превозни средства в Европа ще се увеличи до 60% от доставките.

Обикновените акции на VW поскъпнаха с 29% във вторник. В понеделник компанията заяви, че ще изгради шест завода за батерии само в Европа.

Най-големият автомобилен производител в Европа планира да изгради най-големия автопарк от електрически превозни средства в индустрията. Компанията въвежда за първи път няколко нови модела, захранвани с батерии, сключвайки сделка със синдикатите за съкращаване на повече работни места в Германия.

VW заяви, че ще  използва икономии от мащаба и ще повиши ефективността на внедряването на технологии, включително софтуер, батерии и инфраструктура за зареждане.

Компанията планира да подсили софтуерните операции чрез общо 10 000 свои служители, тъй като разработва функции за автоматизирано шофиране и операционни системи в автомобила. Тласъкът за наемане на нови кадри ще превърне VW в една от най-големите софтуерни фирми в Европа зад SAP SE, като подобри шансовете си да догони Tesla и да се противопостави на съществуващите рискове, породени от автомобилните амбиции на компании като Apple и Alphabet.

Ето и малко повече информация за отделните звена на VW през миналата година:

- Оперативната печалба на едноименната марка леки автомобили на VW спадна до 454 милиона евро през 2020 г. от 3,8 милиарда евро през 2019 г.;

- Звеното Audi, което ръководи софтуерната експанзия на групата, отчете оперативна печалба до 2.7 млрд. евро от 4.5 млрд. евро;

- Porsche, което е най-печелившата марка на групата, излезе от пандемията до голяма степен невредима с 4 милиарда евро оперативна печалба в сравнение с 4,2 милиарда евро през предходната година.

Миналия месец германската компания заяви, че очаква тази година да се подобри рентабилността. VW запази предложението си за дивидент непроменено, дори когато анализаторите се подготвиха за потенциално намаляване и заявиха, че нарастващите доставки на превозни средства ще увеличат значително приходите.

Най-късно до 2025 г. VW иска да генерира оперативна възвръщаемост на продажбите от 7% до 8%.

Усилията за обновяване на VW бяха разтърсени миналата година от здравната криза, която затвори фабрики и шоуруми. Докато много европейски страни все още се борят с нарастващи инфекции и бавните темпове на ваксиниране, автомобилната индустрия е засегната от недостиг на полупроводници, което нарушава производството.