VW планира най-голямото производство на батерии в Европа

До 2025 г. станциите за бързо зареждане в Европа ще нараснат пет пъти до 18 000

18:02 | 15 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen засилва усилията си, за да се превърне в най-големия производител на електрически автомобили в света, като представи своя план за изграждане на шест завода за батерии в Европа и глобални инвестиции в зарядни станции, пише Bloomberg.

Производителят, който вече има споразумения за два обекта, проучва възможностите за още четири централи с общ капацитет 240 гигаватчаса до края на десетилетието, се казва в изявление на VW в понеделник. VW има най-изчерпателния план за електрификация в бранша.

„Сега систематично интегрираме допълнителни етапи във веригата на стойността“, заяви главният изпълнителен директор Хърбърт Дийс. „Осигуряваме си допълнителна преднина в надпреварата за най-добрата батерия“, допълни той.

Централите ще имат капацитет от 40 гигаватчаса всяка, а VW търси партньори за четири от тях. Производителят на автомобили обърна курса да изгради самостоятелно обект в Залцгитер, Германия, след предходен план за обединяване на силите с Northvolt AB. Фирмата за батерии все още ще бъде неин партньор за фабрика в Швеция, обявявайки, че VW ще поръча акумулаторни батерии на стойност 14 млрд. долара.

Съревновавайки се с Tesla, както и с General Motors, по време на специално събитие за батериите в понеделник, наречено „Ден на мощността“, VW представи най-мащабната си стратегия, с която има за цел да си пробие път към електрическото бъдеще и да продава милиони електромобили. Батериите се очертаха като ключово бойно поле с пртеснения относно високите разходи, притискащи маржовете и доставките на суровини като никел и кобалт.

VW също ще инвестира 400 млн. евро (477 млн. долара) до 2025 г., за да изгради така необходимата инфраструктура за зареждане в Европа, след като регионът изпревари Китай в продажбите на електромобили миналата година. За същия период се очаква се в Европа станциите за бързо зареждане да нараснат пет пъти до 18 000 станции. В неделя стана ясно, че Volkswagen, BP и германската марка бензиностанции Aral планират да инвестират в мрежа за зареждане на електрически автомобили в Европа.

В Северна Америка VW ще добави 3500 станции през тази година и 17 000 в Китай до 2025 г.

Сътрудничеството при зарядните станции, както и стратегическите партньорство при батериите, ще помогнат на Volkswagen да постигне финансовите си цели, включително ниво на капиталовите инвестиции от 6% до 2025 г. и коригирани годишни нетни парични потоци от над 10 млрд. евро, обяви автомобилният производител.

VW планира да удвои дела на продажбите на своите напълно електрически автомобили през тази година, което предполага, че може настигне продажбите на Tesla, като увеличи доставките до около 700 000 автомобила. Tesla очаква да продаде поне 750 000 автомобила през 2021 година.

Докато автомобилните производители увеличават предложенията си за електромобили, Tesla и други нови участници като Nio засилват плановете си. Tesla очаква да създаде фабрика за акумулаторни батерии към фабриката си за сглобяване на автомобили в близост до Берлин. Тя първоначално ще има капацитет от над 100 гигаватчаса годишно и в крайна сметка ще достигне до 250 гигаватчаса, заяви изпълнителният директор Илон Мъск по време на конференция за батериите през ноември.