Плановете на Apple за автомобилната индустрия не притесняват VW

Новото софтуерно подразделение на VW ще създаде облачна платформа съвместно с Microsoft

17:45 | 14 февруари 2021
Обновен: 17:51 | 14 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планът на американския технологичен концерн Apple да навлизане в автомобилната индустрия е „много логична стъпка“, тъй като производителят на iPhone съчетава своя опит в софтуера, батериите и дизайна с огромни ресурси, коментира главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс, цитиран от Bloomberg.

„Въпреки това ние не се страхуваме“, допълва Дийс в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Автомобилният сектор се различава от технологичната индустрия и Apple „няма да успее да го покори за една нощ“, добавя той.

Дийс отхвърли опасенията, че най-големият европейски автомобилен производител може да бъде „понижен“ до производител по договор за технологичните компании. 

Богатите американски и азиатски технологични гиганти планират да разширят бизнеса си в автомобилната индустрия, докато нейните представители  се насочват към технологиите за автономно шофиране и свързаната мобилност.

Bloomberg съобщи по-рано тези седмица, че Volkswagen и гигантът от Силициевата долина Microsoft Corp. разширяват сътрудничеството си, включвайки услугите на американския технологичен концерн за облачни технологии, с което целят ускоряване на реализирането на автономни превозни средства.

Новото софтуерно подразделение на VW ще създаде облачна платформа съвместно с Microsoft, която ще помогне за опростяване на процесите по разработка и ще позволи по-бързата интеграция на технологията в нейния автомобилен парк, посочват от германската компания.

За първи път VW  сключи сделка с Microsoft през 2018 г. за предоставяне на облачни изчислителни услуги за свързване на новите модели на концерна. Софтуерът е планиран да бъде внедрен в новите автомобили серийно производство на VW от 2022 г.

Повече по темата четете в Investor.bg