Корбат от Citigroup в Давос: Печалбите ни са на 9-годишен връх

Едва 1% от активите ни са в Китай, коментира изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат в Давос 2016

15:52 | 22 януари 2016
Автор: Александра Попова
Майкъл Корбат Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Майкъл Корбат Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2015 не беше сред най-леките години. Печалбите ни бяха най-високи от 2006 насам. Преди 3 години си поставихме таргети и мисля, че управлявахме институцията много добре в една предизвикателна среда. А сега трябва да покажем, че радикално сме трансформирали Citi в съвременна банка. Не застрахователна компания, не управител на активи и когато пазарите станат волатилни ще успеем да оцелеем.

 

Нека поговорим за това как ви вижда пазарът. Когато развиващите се пазари биват ударени както сега, а в момента биват съкрушени, Citigoup биват удряни най-силно от всички на Уолстрийт. Citi се превърна в канарчето в мината на развиващите се пазари. Вярно ли е това или гледаме на Citi по грешен начин?

Не – хората гледат на Citi по грешния начин. Но иначе сте прави – използвайки вашите думи, хората ни виждат като канарче, защото ние сме глобалната банка на света. Имаме сериозна експозиция по тези места, ние трябва да нарушим цикъла и да покажем на всички, че дали ще е Китай, дали ще е петрола, да – ние имаме експозиция, но е абсолютно вписана в това, кои сме ние и какво правим.

Значи не сте уязвими? Ако Китай пропадне, Бразилия или други развиващи се пазари вие ще сте наред?

Да. Вече говорихме за печалбите. Ако погледнете Китай – само 1% от активите ни са там. Енергия – само 3% от заемите ни са в сектора. И то клиентите ни са мултинационални петролни компании с инвестиционен рейтинг. Пазарите искат да ни накажат за това. Ние трябва да им покажем, че грешат.

Като говорим за наказващи пазари... Преди пет седмици Джанет Йелън и нейните колеги във Фед почувстваха, че на база силния пазар на труда и може би очаквания за ниска инфлация, че повишаването на лихвите с четвърт процен бе най-правилния ход. Ще се случи ли да направим ретроспекция на това решение и да заключим, че е било грешка?

Мисля, че Фед трябваше да го направи. Доверието в централната банка бе някак си заложено на карта. Ако не го бяха направили тогава то кога? Ако аз бях в стаята и имах същата информация сигурно щях да направя същото, което и Фед стори. В този ред на мисли от тогава петролът е надолу, страховете за забавящият се Китай растат – тези фактори се засилват. Ние не гледаме на това, през което преминаваме като фундаментална промяна в пазарите, но определено има преоценка.

Трябва ли Фед да повишава отново или трябва да почака?

Мисля, че трябва да почакат, да видят какво ще стане и да си направят изводи. Ако погледнете времето, когато вдигнаха лихвите те си мислеха, че ще направят общо четири повишавания през 2016. Сега са на три. Някои мислят, че накрая ще са две. А други дори мислят, че следващият ход ще е в посока надолу, не нагоре, затова ще трябва да изчакаме да видим.

Това звучи като налудничав въпрос за някои, но мислите ли, че по това време другата година ще говорим за четвърти рунд на количествени облекчения?

Има приказки за рецесия, но знаците за нея в САЩ не са налице. Имаме здрав, възстановяващ се потребител. Може би най-чистата форма на стимули е намалението на цената на петрола. Погледнете само евтиният бензин – той позволява допълнителни харчове от по $100 млрд. чиста пара на година. Това са пари в портфейлите на народа ни. Ние трябва да се уверим, че имат увереността да ги сложат да работят.