Грайфелд от Давос 2016: Правителствата трябва да се конкурират

Инвеститорите не трябва да се паникьосват от мечия пазар, тъй като е част от цикъла, каза управителят на Nasdaq

15:41 | 22 януари 2016
Автор: Александра Попова
Робърт Грайфелд Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Робърт Грайфелд Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интервю на Робърт Грайфелд, председател на Nasdaq от Давос 2016 за Bloomberg.

 

Робърт Грайфелд постигна големи успехи в Nasdaq, където съблюдава пазарите и е изпълнителен директор. Радвам се, че сте с нас тук. Ще говорим после и за други теми, но къде се намираме в корекцията на тазгодишните пазари?

Бих казал това – пазарите са много емоционални. Моля за спокойствие. Ако погледнете къде са индексите днес – те са на същото ниво от преди 6 месеца. Очевидно преминаваме през корекция, но те се случват често. Пазарите ще си намерят равновесното ниво и ще растат от там.

 

Във вашата биография пише нещо страхотно – че сте работили в реалния сектор преди да отидете на Уолстрийт. Това е много готино. Ние развихме фобия от мечия пазар. Не са хубави, лоши са, зли са. Не! Аз и ти знаем, че са нормални. Как стигнахме до момент, в който да си надолу с 4% е тревога, а с 8 – истерия?

Много точно казано. Моето послание е, че трябва да разсъждаваме като тебе. Да призоваваме към спокойствие. Да повтаряме, че мечият пазар е част от цикъла. Пазарите се анализират дългосрочно. Ще има цикли. Ще ги преживеем и трябва да се уповаваш здраво на вярванията си когато правиш инвестиционните си решения.

 

Мечи професионалисти като теб говорят за нормалност. Майкъл Добсън, с когото пих кафе тази сутрин също говори, че е нормално. Обаче има изпълнителни директори които казват: Виж светът на Боб Грайфелд е далече от мен. Колапсът на петрола е далеч от мен. Това го няма в учебниците. Ние сме свързани с всички тези пазари. Проблемът тук са ниските лихви. Какво ще стане, когато Nasdaq и всички други се изправят пред нормални лихвени равнища?

Няма да дойдат скоро, но искам да отметна, че има страшно много фактори, които влияят на психологията на инвестирането. Имаш проблемите в Китай и цената на петрола. Аз поне смятам, че евтиният петрол е от полза на икономиката като цяло. Трябва да разберете, че тези фактори влияят по различно време. И не можем да пренебрегнем т.нар бесове в пазара. Пазарните участници се върнаха отпочинали от празниците и са вече с различна психология от тази през декември. Но фундаментите са непроменени. И това ни връща към началото – трябва да издържиш през цикъла и стратегията ти трябва да оцелее.

 

Само за секунда те прекъсвам за малко реклама. Обръщаме се и пред нас се разкрива тази страхотна гледка и изваждаме биноклите да търсим еднорози (стартъпи с оценка над $1 млрд.). Те са там някъде. Дай ни ъпдейт от технологичния сектор. Шумът от IPO-то на Facebook е праистория – вече са огромен успех. Разкажи ни за капиталовите пазари и колко важно е американските технологични компании да ги използват.

Първо за еднорозите – има разлика между оценките на публичния пазар и на частния пазар. Последните се уреждат с двустранни договори и не клонят към толкова много волатилност. Затова не трябва да ги приравняваме. Но еднорозите вършат страхотни неща – те са бъдещето. Иновацията, което идва от там е безценна и мисля, че това, което видяхме през последните 10 години ще бъде надминато от това, което следващите 10 години ще поднесат.

 

Финансовият министър на САЩ Лю е тук и говори за политиката и връзката между финансите и икономиката от една страна и инвестициите от друга. Какво ви трябва на вас от Вашингтон?

Досега не са правили връзка с нас, но искам да са по-бързи с решенията, касаещи пазарите. Мисля, че когато една комисия е съставена от петима члена...

 

Разделена е на фракции, нали?

Умишлено е създадена по този начин. И тя отразява нашият разцепен Конгрес. Това влияе на скоростта, с която законите, касаещи пазарите се приемат. Надяваме се, че с времето ще се забързат.

Как Уолстрийт и елитите на Давос и финансите водят диалог с останалата част на Америка? Тази поляризация – какво трябва да извършите вие, г-н Мойнехам, г-н Даймънд, г-н Горнам, който след малко ще е тук с нас, за да се интегрирате в обществото?

Ето какво трябва да вършим по-добре. Най- се гордея с факта, че я има тази предприемаческа култура, която успява да се снабди с капитал. Най-ми е приятно като шеф на Nasdaq когато правим IPO на компания за биотехнологии. Виждаме как те излекуват досега нечеличими болести. Биквално има пациенти, които нямаше да са живи ако тази компания не можеше да набере капитал на Nasdaq, докара лекарството на пазара и дда спаси животи. Трябва да напомняме това на публиката по-интензивно - че капиталовите пазари са важни – както за здравето и благополучието ни, но и за състоянието на икономиката.

 

Искам коментара ви като нюйоркчанин и човек от североизтока – идеята General Electric след международен успех да се премести в Бостън. Джон Райтс беше написал по-рано. На нас ни е смешно, но какво означава посланието за другите градове тази спечелена награда?

Важно е да отбележим, че правителствата трябва да се конкурират. Ние като САЩ трябва да се конкурираме с други страни и същевременно това да се случва на ниво „щати“. Тази динамика в публичния сектор, която наблюдаваме, по подобие на тази в капиталовия е добро нещо. Дано Кънектикът си извади поука, че трябва да е по-конкурентен, за да могат компаниите да си установяват главните централи там. Нека щатите се конкурират, мисля, че нещо хубаво ще излезе.

 

Робър Грайфелд, благодаря, че ни навести. Винаги е удоволствие да се срещнем в Давос с президента на Nasdaq.