Давос 2016: Раджан за волатилността на пазарите

13:41 | 22 януари 2016
Автор: Investor.bg
Рагурам Раджан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Рагурам Раджан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интервю от Давос 2016 на Рагурам Раджан, гуверньор на Централна банка на Индия за волатилността на финансовите пазари и забавянето на китайската икономика.

Рагурам Раджан:

"Мисля, че финансовите пазари достигнаха равнище, при което хората започват да задават въпроса – кога ще видим пазарна корекция и на каква основа? Китайската икономика се забавя. Цените на петрола спадат, но се опитват да намерят правилните нива.

Цените бяха надути. Много хора ни казваха, че можем да очакваме волатилност. Въпросът е на какво ниво? Новините, идващи от Китай, не са се променили значително през последните няколко седмици. Разбира се, има някои промени, свързани с фиксирането на китайския юан (CNY), но властите в страната обясниха, че този ход няма за цел да обезцени валутата, а да я „приспособи“ към новата кошница.

Мисля, че при цените на петрола ситуацията е различна. Кои са най-застрашените играчи? Какво се случва със страните, които са застрашени поради ниските цени на петрола, защото знаем, че страни като Венецуела вече имат проблеми? Какво да кажем за другите страни? Съществува тази несигурност, но мисля, че основните опасения са насочени към високите ценови нива на активите, които се опитват да намерят ново равнище.

 

Мога ли да ви задавам въпрос за Китай? С колко процента очаквате да се разшири икономиката на страната? Какви цифри очаквате да видите?

Въпросът е с фокус към официалните данни или различните показатели? Усещането ми е, че има потенциал за растеж в Китай. Икономиката им не е пред тотално разрушение.

 

Официалните данни показват икономически ръст от около и малко над 6%.

Да, така е. Но същественият въпрос е какво означава това за различните стокови пазари. Що се отнася до темпа на растежа в Китай, все още виждаме високи нива в доларово изражение. Разбира се, нивото на растеж се понижава. Нормално е да се очаква при икономика, която ставайки по-богата, намалява темпа си на нарастване. Най-големите ми опасения обаче не са свързани с растежа на китайската икономика. Големият въпрос е къде растежът е истински, къде - от левъридж.

 

Как можем да бъдем сигурни, че китайските власти няма да девалвират юана? Защото пазарите притеглят този риск. Виждаме това всеки ден, а то ще има директно влияние върху икономиката.

Абсолютно. Нека първо да кажа, че китайската валута бе включена към кошницата от резервни валути. Това е разбираемо на фона на поскъпването на долара и понижаването на покупателната сила на йената и еврото. Реално, някои от действията, които бяха предприети с оглед на отслабването на валутите, имаха отражение навсякъде. Някои може да не правят връзка между това, което се случва и включването на йената към кошницата от резервни валути.